Pola Połetek Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2008 Masa: 50 dag maku 5 dag margaryny 25 dag cukru po 5 dag skórki pomarańczowej, rodzynków, orzechów 4 łyżki miodu 2 białka Ciasto: 1 kg mąki 10 dag drożdży ½ litra mleka 6 żółtek 35 dag cukru cukier waniliowy 20 dag masła Wykonanie: Drożdże rozmieszać ze szklanką mleka (letniego) i 1 łyżką cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Przesiać mąkę, dodać żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym, stopione i schłodzone masło oraz wyrośnięte drożdże. Dolać resztę mleka i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Mak opłukać, odcedzić, zalać wrzątkiem i trzymać na ogniu aż ziarenko da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić, zmielić 2 razy. Włożyć do rondelka ze stopioną margaryną, dosypać cukier oraz bakalie, dodać miód. Ciągle mieszając smażyć 10 minut. Po przesmażeniu wymieszać z pianą z białek. Ostudzić. Ciasto podzielić na trzy porcje, każdą rozwałkować na prostokąt 30X20 cm. Na każdym rozsmarować 1/3 masy, zrolować. Włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 50 minut. Ostudzone polukrować lub polać czekoladą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.