Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2005 Kurczę po wietnamsku kurczak (ok. 1250 g), 125 g masła, 0,75 szklanki białego wina, pół kieliszka winiaku, 1/2 szklanki śmietany, 2 płaskie łyżki maki, 2 łyżki sosu beszamelowego, młode pędy bambusa z puszki, pieprz, sól Tuszkę dokładnie umyć w ciepłej wodzie i podzielić na 6 części. Na patelni rozgrzać połowę masła i włożyć na nie kawałki kurczaka, posypać pieprzem i solą. Smażyć ok. 20 min. na małym ogniu; po podsmażeniu wyłożyć na półmisek. Do tłuszczu, który pozostał na patelni po smażeniu kurczaka; wsypać mąkę, wymieszać, wlać białe wino, winiak i sos beszamelowy; doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 5 min. Następnie dodać resztę masła, odstawić z ognia, a gdy masło roztopi się, dodać sól i pieprz do smaku; bardzo dokładnie wymieszać. Otrzymanym sosem polać kawałki kurczaka wyłożone uprzednio na półmisek. Podawać razem z ryżem i młodymi pędami bambusa pokrajanymi na niewielkie kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.