Skocz do zawartości
k@sia

Ciasto Cynamonowe

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • ½ słoika dżemu
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 szkl. mąki
  • ½ szkl. oleju
  • ½ szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
Cukier utrzeć z jajkami, następnie dodać 1 łyżeczkę sody, mąkę i olej. Wymieszać. Dodać dżem, mleko. Dobrze wymieszać. Piec ok. 50 min.

Smacznego :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu, piekłam to ciasto w weekend i wyszło bardzo smaczne i pulchne. Dodałam 2 łyżeczki cynamonu. Zdziwiłam sie bardzo, bo kolor był mocno czekoladowy a nie dodaje sie kakao. Dodatkowo wychodzi bardzo puszysta i jak pachnie światecznie. Polecam. Zrobiłam zdjecia tylko musze sie dostać do aparatu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś często piekłam takie ciasto. Ja dodawałam różne dżemy np, truskawkowy, z czarnej porzeczki. Ciasto bardzo dobrw, dżem daje wilgotność, ciasto nie jest suche. Nie wiem jaki dżem daje Kasia. Ciasto jest ciemne, jak pisze Agnieszka, trochę przypomina murzynka, choć jest bez kakao.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja podobnie,jak Minia,gdy piekłam podobne ciasto dawałam różne dżemy.Najczęściej ciemne Z czarnej porzeczki,z owoców leśnych lub powidła śliwkowe. Dawno już nie piekłam tego ciasta.....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na jaką blaszkę jest to ciasto?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na jaką blaszkę jest to ciasto?

Zawsze piekłam to ciasto z podwójnej porcji, wtedy używałam dużej blachy 37cm/21cm (teraz zmierzyłam)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie ma różnicy jaki dodamy dżem do tego ciasta, ja zazwyczaj daję wiśniowy lub śliwkowy. Piekę je w okrągłym prodiżu o średnicy dna 25 cm ;) a ciemny kolor to zasługa cynamonu :shock: Cieszę się kobietki, że pieczecie to ciasto i że Wam smakuje :shock:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sylwuśka,udało Ci się to ciasto? Dorzuć fotki,pls. ;) Sama jestem ciekawa,bo wydaje się być odpowiednie na Boże Narodzenie. Myślę,że wtedy spróbuję je upiec (oby tylko mój piekarnik "się spisał").

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak wyszlo mi ciasto goráco polecam ;) Bardzo smaczne robilam w tej mniejszej blaszce i máz z pracy wrócil sam prawie pól blaszki zjadl. Jeszcze lekko cieple wtrynial hehehe ;) Tylko troche przedobrzylam dalam caly sloik dzemu truskawkowego ;)

post-13112-1256326215_thumb.jpg

post-13112-1256326230_thumb.jpg

post-13112-1256326247_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też upiekłam to ciasto! Dziś zobaczyłam przepis i to była spontaniczna decyzja. Właściwie to upiekłam dla rodziców na weekend bo sama jutro o świcie wyjeżdżam na studia ;) Więc będą mieli do kawki. Zwiększyłam ilość składników i upiekłam w dużej formie babkowej. Cudnie pachnie podczas pieczenia! Dałam do środka mały słoiczek dżemu wieloowocowego (własnego wyrobu). Ciasto jest ciemne za sprawą cynamonu. Wyrosło wspaniale i widać, że jest pulchniutkie i wilgotne (po odwróceniu do góry nogami). Oblałam polewą czekoladową. Mam zdjęcia ale zamieszczę dopiero po powrocie ze zjazdu. Jeszcze nie pokrojone.. ależ jestem ciekawa smaku ;) ...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

;)  Witam, zrobiłam twoje ciasto i muszę przyznać że jest super pyszne i co najważniejsze pulchne,ja zrobiłam z podwójnej porcji,a to moje ciacho  ;) ;) polecam wszystkim bo warto ,dzieki za pyszny przepis ;)

post-4684-1256551510_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też dodam obiecane zdjęcia. Robione były wieczorem więc może nie są najlepszej jakości. Najważniejsze, że ciasto bardzo przypadło do gustu mojej rodzince, a zwłaszcza Mamie.. Przez to, że upiekłam je w formie babkowej zostało nazwane babka cynamonowa... i już tak chyba zostanie. Dziś rano jadłam z Mamą ostatnie kawałki.. i Mama powiedziała: "no pyszna Ci ta babka wyszła.. ja już żadnej innej babki nie chcę" hehe... ;) Dzięki za przepis! post-8290-1256563360_thumb.jpg post-8290-1256563414_thumb.jpg post-8290-1256563472_thumb.jpg post-8290-1256563530_thumb.jpg post-8290-1256563690_thumb.jpg post-8290-1256563598_thumb.jpg post-8290-1256563642_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.