Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
basga

Dżem żurawinowy

Rekomendowane odpowiedzi

Owoce żurawiny są teraz łatwo dostępne i warto coś z nich przygotować-oto szybki dżemik. :) 0.5 kg świeżych owoców żurawiny 0.5 kg cukru 1 czerwona galaretka w proszku Żurawinę zmiksować,przelać do garnka,dodać cukier i przesmażyć około 10 minut.Zgasić gaz ,wsypać suchą galaretkę i wymieszać.Przelać do słoiczka i przechowywać w chłodnym miejscu. Dżem jest doskonały do bułeczki z masełkiem czy gofrów z bitą śmietaną.Jednak nie nadaje się on do pieczenia-galaretka nadaje mu konsystencji. Pychota!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Przepis łatwy,a dżem napewno jest smaczny i jak się czyta to nie ma przy nim wiele pracy :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ojj... ale mam chętkę na taki dżemik, tylko że u nas nie ma świeżej żurawiny do kupienia, a szkoda. Baaardzo lubię konfiturę z żurawiny (no, niestety kupną)... i soczek też jest pycha. Dżemik wygląda wspaniale, na pewno warto spróbować!!!

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dżemik robi się błyskawicznie.w smaku jest taki słodko-winny ale co za skarbnica witamin.Zamiast dżemu można zrobić mus żurawinowy-zmiksować żurawinę z cukrem i przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce,dodając po łyżeczce do musli czy herbaty.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość Madziarka

Witam!!! Szukam przepisu na żurawinę nadającą się do mięsa pieczonego.....Bardzo proszę o odpowiedź.. :grin: :) :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Dodaj konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się tutaj.

Zaloguj się teraz

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników, przeglądających tę stronę.



×