Skocz do zawartości

Szarlotka


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Ciasto 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru 1/8 szklanki mleka 1 łyżka proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek lub 4 szklanki rozprażonych jabłek 0,5 łyżeczki cynamonu tłuszcz i bułka tarta do blaszki Obrane i wydrążone jabłka rozparować na małym ogniu, ostudzić i wymieszać z cynamonem. Obie mąki przesiać i wymieszać ze sobą w misce razem z proszkiem do pieczenia. Mleko zagotować z cukrem i tłuszczem. Gorącym płynem zalać mąkę, wymieszać drewnianną łyżką, ostudzić i dodawać kolejno po jednym żółtku mieszając. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część ciasta umieścić na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Podpiec w tem. 180*C. Na podpieczone ciasto wyłożyć rozprażone jabłka i resztę ciasta. Piec w tej samej temperaturze do czasu zrumienienia ciasta. Jabłek użyłam 5 szklanek, taka ilość była z dwóch słoików zaprawionych.

post-2336-1222621807_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.