Bahus Opublikowano 22 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2005 Omlet ze szparagami 3 jajka, 4 łyżki masła, sól, pieprz, 4 łyżki ugotowanych czubków szparagów Czubki ugotowanych szparagów udusić w 1 łyżce masła. Umyte jajka wbić do miski, dodać 1/2 łyżki masła po- krajanego na malutkie kawałeczki, 2 łyżeczki wody oraz 1 łyżkę uduszonych w maśle główek szparagów. Wsy- pać do smaku soli i pieprzu. Ubijać widelcem nie dłu- żej nil 1 min. Na ostrym ogniu rozgrzać na patelni 21/2 łyżki masła i szybko wlać masę jajeczną na roz- grzany tłuszcz, mieszając widelcem, aby się równo roz- lała na powierzchni. Potem smażyć na zmniejszonym płomieniu, potrząsając patelnią, żeby omlet nie przywie- rał do dna. Smażąc odsuwać brzegi omletu od ścianek patelni, podważając widelcem. Gdy omlet podrumieni się od spodu, a z wierzchu będzie jeszcze trochę wilgotny, złożyć go na połowę i zsunąć na talerz. Do środka wło- żyć 3 łyżki czubków szparagów. Podawać natychmiast. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.