Iwona01 Opublikowano 16 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2008 Składniki: - 1kg schabu bez kości - 25dag pieczarek - cebula - 2 łyżki tartej bułki - łyżka tartego parmezanu - 2 łyżki posiekanej natki - 2 łyżki masła - 10dag plasterków boczku wędzonego - 2 ząbki czosnku - 1-2 łyżki soku z cytryny - sól, pieprz - szczypta tymianku - łyżka mąki - ewentualnie sos pieczeniowy ze śliwką "Winiary" Przygotowanie: Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć tymiankiem, pieprzem i czosnkiem roztartym z solą. Przykryć i odłożyć przynajmniej na godzinę do lodówki.Następnie mięso wyjąć i rozciąć tak, aby powstał prostokątny płat. Lekko rozbić na grubość ok. 1cm. Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać,posiekać i zeszklić na maśle. Dodać pieczarki i smażyć, aż cały płyn odparuje. Gdy grzyby nieco przestygną, wymieszać je z bułką tartą, parmezanem i natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Przygotowany farsz pieczarkowy równomiernie rozsmarować na płacie mięsa, pozostawiając wolne brzegi. Ostrożnie zwinąć roladę i mocno obwiązać nicią kuchenną. Wierzch mięsa obłożyć cienkimi plasterkami wędzonego boczku. Roladę umieścić w brytfance i podlać szklanką wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. I piec około godziny kilkakrotnie polewając mięso małymi ilościami wody i wytwarzającym się sosem. Gotową pieczeń wyjąć na talerz przykryć folią aluminiową. Sos z pieczenia przecedzić, zagęścić mąką rozmieszaną z małą ilością wody i zagotować cały czas mieszając. Roladę pokroić na porcje i polać powstałym sosem. Podawać z dużą ilością surówek. Można również polać sosem pieczeniowym ze śliwką (przygotować według przepisu na opakowaniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.