Beella Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Grudnia 2008 Składniki: 0,5l piwa(wiadomo że należy zwiększyć ilość jak jest więcej osób) 2żółtka 3łyżki cukru 5goździków niewielką ilość cynamonu(ja dodaję na czubek noża ilość) Przygotowanie: Żółtka utrzeć z cukrem do białości.Piwo mocno podgrzać nie zagotować.Dodać cynamon i goździki.Gorące piwo wlewać do utartych żółtek.Wszystko jeszcze podgrzać,aż troszkę zgęstnieje.Przelać do szklanek Cytuj
derek Opublikowano 12 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 grzańca z żółtkami jeszcze nie piłem. w knajpach też takie trudno dostać. najczęściej przygrzewają wino z sokiem i przyprawami i tyle:/ muszę spróbować... 1 Cytuj
Beella Opublikowano 12 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2008 No to żałuj że nie piłeś! Możesz zmniejszyć sobie ilość cukru bo dla Ciebie mężczyzny może być za słodkie,chyba ze lubisz takie. Pozdrawiam. Cytuj
bietka Opublikowano 13 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Nie zbetonują żołtka od gorącego piwa?Wlewać piwo i ciągle ucierać? Cytuj
Beella Opublikowano 13 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2008 Mi jeszcze nigdy nie zbetonowały.Można utarte żółtka wlać do piwa i dopiero podgrzewać razem tylko wtedy należy pamiętać o tym aby stale mieszać i nie zagotować. Cytuj
dwukropek Opublikowano 24 Marca 2011 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2011 Grzane piwo najlepsze jak Cię łapie przeziębienie. Szkoda tylko, że w niewielu knajpach wiedzą co to prawdziwe grzane piwo. Zawsze chce mi się płakać gdy widzę jak barman wkłada świeżo nalane piwko do mikrofalówki z tekstem "będzie gotowe za 1,5 minuty" ;/ żal duszę ściska! Cytuj
syriusz23 Opublikowano 11 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2011 Niezłe! Muszę przyznać, że nawet mi smakowało, choć chyba jednak wolę z przyprawą korzenną, cynamonem i goździkami, bo nie przepadam za słodkim piwem. Choć moja dziewczyna była zachwycona :D Grzaniec idealny na jesień! Grzane piwo najlepsze jak Cię łapie przeziębienie. Szkoda tylko, że w niewielu knajpach wiedzą co to prawdziwe grzane piwo. Zawsze chce mi się płakać gdy widzę jak barman wkłada świeżo nalane piwko do mikrofalówki z tekstem "będzie gotowe za 1,5 minuty" ;/ żal duszę ściska! W pełni się zgadzam. W górach stołowych zawsze chodziłem po jesiennych spacerach do takiej małej, drewnianej knajpki, gdzie gaździna wiedziała jak podać prawdziwe grzane piwo! Niebo w gębie :) Cytuj
mdmj20 Opublikowano 28 Października 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2011 Ja mam trochę inny przepis: 0,5 l piwa (zwykłe jasne ) dwie duże łyżki miodu - miód gryczany jest najlepszy laska cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego pół łyżeczki imbiru ze trzy lub cztery goździki Wszystko podgrzać - ale absolutnie nie gotować (alkohol wyparuje). Rozgrzewa porządnie tak jak rozgrzewac powinno piwo grzane;) Cytuj
smakoszka02 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 Grzaniec jest pyszny. Szczególnie jak się doda dużo przypraw. Dobry sposób na rozgrzanie zimą ;)Zrobiliście mi smaka! ;) Cytuj
kruszonka Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2012 a ktoś wie co daje dodanie żółtek do grzańca? Cytuj
Gość zagotowana Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 Także mnie to zastanawia... Zgęstnieje i coś jeszcze? Cytuj
Gość patiist Opublikowano 18 Lutego 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2013 Ale to smaczniutkie:)) Cytuj
Gość maksiu Opublikowano 6 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2013 NIgdy nie piłem grzańca z żółtkami.. bałbym się dodać :P Cytuj
Smakija Opublikowano 8 Lipca 2013 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2013 Z żóltkami wychodzi dobre tylko ja do żółtek dodaje troche tego podgrzanego piwa, roztrzepuje i dopiero dolewam do reszty nadal mieszajac na zasadzie zaprawiania zupy śmietaną :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.