Skocz do zawartości

Muszkieter


asienka19873

Rekomendowane odpowiedzi

Muszkieter

Skladniki:

1.Biszkopt:

-5 jajek

-1 szkl. cukru

-1 cukier waniliowy

-2 lyzeczki proszku do pieczenia

-1 szkl. maki tortowej

-0.5 szkl. maki ziemniaczanej

-1 lyzka octu

2.Masa:

-1kg. jablek

-1 szkl. cukru pudru

-2 zoltka

-3 galaretki wisniowe

-1 cukier waniliowy

-1 kostka masla

-1/2 kostki margaryny

Wykonanie:

Biszkopt:bialka oddzielic od zoltek,ubic je z odrobina soli na sztywno,wsypac cukier i cukier waniliowy.Dodawac do piany po jednym zoltku i delikatnie wymieszac. Obie maki i proszek do pieczenia polaczyc ze soba i powoli przesiewajac dodawac do masy jajecznej,mieszajac na namniejszych obrotach miksera.Na koniec dodac ocet. wstawic na ok. 35min do piekarnika na 180°C. Upiec biszkopt i ostudzic. (mozna upiec biszkopt dzien wczesniej,nie bedzie sie kruszyl podczas krojenia;biszkopt ten ma proporcje na tortownice)

Masa do Muszkietera:Utrzec maslo i margaryne z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.Dodac zoltka i wymieszac do uzyskania jednolitej konsystencji.Galaretki rozpuscic w 3 szkl. wrzatku.ostudzic.Utrzec jablka na tarce jarzynowej. KIedy galaretka zacznie powoli gestniec dodac ja do masy maslanej i wymieszac,polaczyc krem z jablkami.(masa nie musi miec gladkiej konsystencji z galaretkami,kiedy dodamy gestniejaca galaretke powstana w masie ladne galaretkowe grudki).

Przelozenie: Zimny biszkopt podzielic na 3 krazki. Mase podzielic na 4 czesci. Przelozyc krazki ciasta masa jablkowa-2 czesci.Posmarowac grubo wierzch ciasta-3 czescia i boki-4 czescia masy.Boki Muszkietera mozna obsypac pokruszonymi i podsuszonymi biszkoptami a wierzch udekorowac kokosem lub czym kto woli. Gotowe :grin: ciasto ma piekny rozowy kolorek!

PS:Ciasto te gosci u mnie zawsze na swieta Bozego Narodzenia,polecam bo jest naprawde smaczne. Jezeli ktos sie skusi na to ciasto to piszcie jak wam smakowalo.pozdrawiam! 🙂

....

post-6578-1232274716_thumb.jpg

post-6578-0-87512200-1330980220_thumb.jp

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hej mart tak to jest moja ocena wg mnie ma 5 gwiazdek. kazdy moze oczywiscie ocenic ten przepis jak chce. czy to jakis problem ze ocenilam swoj przepis? jezeli masz ochote wyprobowac moj przepis to wyprobuj i sama ocenisz na ile gwiazdek zasluguje:-)pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tak byloby milo gdyby byl porzadek. gdyby nie mozna bylo ocenic swojego przepisu nie istnialaby taka opcja kiedy dodajesz swoj przepis. prawda? tylko do mnie wyslalas takie uwagi czy do innych forumowiczow tez ktorzy sami ocenili swoj przepis?Jest pare przepisow gdzie nie ma postow i jest jedna ocena i mi to nie przeszkadza,nie wysylam ludziom takich postow jak ty do mnie. bo nie chodzi tu o to.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.