Skocz do zawartości

Kokosowy Puszysty


niuniaczek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Kokosowy puszysty

masa kokosowa

500 g kokosu

3 szklanki mleka

0,5 szkl cukru

1/2 galaretki cytrynowej

1 kostka masła

wykonanie:

Kokos wsypać do garnak zalać mlekiem, dodac cukier - zagotować - wsypać 1/2 galaretki, zamieszac, ostudzić

Zmiksowac kostkę masła i stopniowo dodawac ostudzony kokos

pianka

1/2 galareki cytrynowej

1 śnieżka

1 szklanka mleka (niepełna)

wykonanie:

galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody - wystudzić

Ubić snieżkę w mleku, do ubitej wlać tężejącą galaretkę

polewa

1 czekolada

2 łyżki smietany

czekoladę rozpuscić na patelni ze śmietana na bardzo małym ogniu i polac na samym końcu

ciasto

biszkopt czarno-biały z 5 jajek

5 jajek

1 szkl cukru

1 szkl mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyzka octu

Ubić pianę z białek na sztywno (ze szczyptą soli). Osobno żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem, wlać do piany, delikatnie wymieszać z mąką. Odlac połowę i dodać kakao. Delikatnie wmieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem na zmianę jasno ciemne kleksy. Piec ok 30 min w temp 180 st.

Po wystudzeniu złożyć:

ciasto

masa kokosowa

pianka

polewa (porobić kleksy łyżką na piance)

smacznego!

Przepis łatwy, pyszny i sprawdzony.

post-5224-1229333570_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Agadab - wiórka nie zgrzytają - są namoczone w mleku i zagotowane (można je przed przygotowaniem wczesniej zalać mlekiem i niech poleżą z godzinę ale i bez tego nie zgrzytają) , potem zmiksowane z kostką masła. Nie rozpada się - piękne się kroi na kawałki. Faktycznie wiórek jest duzo, bo aż 5 paczek po 100 g. Mozesz spróbować - jeżeli dla ciebie za bardzo wiórkowate - proponuję dać 1,5 kostki masła. U mnie wystarczyłą 1 kostka. Ciasto jest biszkoptowe więc nie jest wilgotne tylko pulchne. Ostatnio zrobiłam dla przyjaciół na imprezce i byli zachwyceni nim. Polecam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ale pysznie wygląda Twój kokosowiec aż zrobiłaś mi smaka. Akurat piję kawkę. Dziwne, ze biszkopt Wam opadł - u mnie zawsze jest za wysoki i nieraz ścinam go na 2 części. Moze cos opisłam niedokładnie. Wygląda wspaniale. Cieszę sie ze smakował. Tuska, blacha ma być duza standardowa - chyba 25x40 o ile dobrze pamiętam (ale ta duża).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja miałam taką prostokątną,standardową formę.A ciacho najpierw urosło ale mój pan otworzył piekarnik i potem klapło.Nic to bo i tak mniamniuśne! PS.M do gotowania to lewe ręce ale czasem coś upiecze. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.