apsik Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 CIASTO KRUCHE 40 dag mąki 15 dag margaryny 20 dag cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 3-4 łyżki kwaśnej śmietany Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.Jedną część upiec na złoty kolor ,na drugą wyłożyć przygotowany mak,na to ser i upiec około 50 min w temp 180 Masa makowa 20 dag maku 2 jajka 10 dag cukru pudru olejek migdałowy 1 łyżka powideł lub dżemu orzechy krojone Mak sparzyć i zemleć,dodać pozostałe składniki. Masa serowa 50 dag sera mielonego 10 dag margaryny 20 dag cukru pudru 5 jaj 1 łyżka budyniu śmietankowego lub mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodawać ser i resztę składników na koniec ubitą pianę i delikatnie wymieszać. Placki po upieczeniu przełożyć jabłkami...kładąc na spód placek z serem i makiem.Na wierzch polukrować. Masa jabłkowa W przepisie z którego korzystałam jest... 1 kg jabłek 20 dag cukru 1 łyżka żelatyny-rozpuścić w 1/2 szklanki wody Jabłka usmażyć z cukrem i dodać rozpuszczoną żelatynę -poczekać aż stężej i przełożyć placki. Ja użyłam jednak gotowej masy jabłkowj usmażonej jesienią-było jej 3 szklanki i wsypałam do gorącej 1 galaretkę o smaku jabłkowo-miętowym...efekt jest zachwycający. Przepis na to ciasto pochodzi z książki siostry Anastazji-103 ciasta...jest naprawdę smaczne.Dodam ,że użyłam gotowej masy makowej ...polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Nie nadążam z pieczeniem, Elu. Tyle tych wspaniałości, a co jedno to ciekawsze. Tym razem upiekę dziwaka a to ciasto już stoi w kolejce do wypróbowania :) Śliczny wypiek, bardzo apetycznie wygląda! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Bardzo dziękuję i zachęcam oczywiście do upieczenia...ja bardzo lubię to robić -choć nie zawsze jem to co upiekę-dbam o linię..... :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 Ja również baaardzo lubię piec ciasta.. i gotować :) I choć młoda ze mnie kuchareczka, to zapału i chęci mi nie brakuje i wciąż szukam czegoś nowego, próbuję, uczę się :D To dla mnie sama radość. Co do dbania o linię.. to niestety - choć może to rzadko spotykana przypadłość - ja muszę koniecznie przytyć!!! I mam nadzieję, że wreszcie mi się uda dzięki świątecznemu okresowi i tym wszystkim smakołykom :D Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Elu ciasto wyglada orginalnie ......po raz pierwszy słyszę o galaretce miętowej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jgust Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Upieklam dzisiaj i jestem zachwycona,dziekuje za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 30 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2008 Elu ciasto super jakiej firmy można kupić galaretkę jabłkowo-miętową i w jakim sklepie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 31 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Aniu to była galaretka jabłkowo-miętowa firmy Wodzisław i kupiłam ją w Kauflandzie...są różne smaki i kolory-jest niebieska,różowa,bursztynowa i szafirowa-wszystkie tej firmy. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy Sylwestrowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Ja ostatnio piekłam z innego przepisu dwa razy > tak smakowało biesiadnikom :) Następnym razem zrobię z Twojego przepisu dla porównania :D Tylko że ja już cista na jabłka nie kładłam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 31 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2008 Elu fakt u nas są szafirowe,bursztynowe ale tej jabłk-miętowej to ja chyba nie wiedziałam.Napewno zwrócę na to uwagę przy kolejnych zakupach już w nowym roku :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.