kornelia Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Witam, Chciałabym stworzyć bliny gryczane wg tego przepisu: Zimowe danie z Rosji Czy ktoś korzystał z takowego przepisu ? Może jakieś wskazówki ? Pozdrowionka :mrgreen: Kornelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Korzystałam kiedyś tylko z moich przepisów dwóch które posiadam na bliny z kaszy gryczanej. Jeden przepis to bliny robione z mąki gryczanej i pszennej, a drugi to z samej gryczanej. Podawałam ze śmietaną, z serem, z masłem, albo ze zrumienioną cebulką. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Korzystałam kiedyś tylko z moich przepisów dwóch które posiadam na bliny z kaszy gryczanej. Jeden przepis to bliny robione z mąki gryczanej i pszennej, a drugi to z samej gryczanej. Podawałam ze śmietaną, z serem, z masłem, albo ze zrumienioną cebulką. Pozdrawiam A można takowy przepis prosić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Kornelia bardzo proszę, napisz który z Tych dwóch sobie życzysz?, a może obydwa Tobie podać. Bardzo chętnie napiszę przepisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kornelia Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 Kornelia bardzo proszę, napisz który z Tych dwóch sobie życzysz?, a może obydwa Tobie podać. Bardzo chętnie napiszę przepisy. Proszę pierwszy z brzegu :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Podaję przepis. 20 dag mąki gryczanej 20 dag maki pszennej 2 dag drożdży 2 dag cukru 2 jaja 3/4 l mleka sól i tłuszcz do smażenia Mąkę pszenną i gryczaną przesiać. Mąkę gryczaną zaparzyć w 1/2 l wrzącego mleka, wymieszać dokładnie i ostudzić. Drożdże roztarte z cukrem rozpuścić w 1/4 l mleka o temp. około 25*C, wlać do zaparzonej mąki, przemieszać i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy rozczyn podniesie się dodać sól, mąkę pszenną, żółtka, wybić starannie mątewką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto umieścić w wysokim naczyniu aby nie wykipiało. Przed smażeniem dodać pianę i lekko wymieszać. Ciasto powinno być tak gęste jak na naleśniki. Bliny smażyć na rozgrzanym tłuszczu, podawać gorące, zaraz po usmażeniu. Oprócz tych dodatków co podałam, można polać stopionym masłem i posypać siekanymi jajkami, to wiadomo że ugotowanymi na twardo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.