Skocz do zawartości

Moje Faworki


teresap

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis znalazłam gdzieś w Internecie nie pamięta gdzie

, ale od tej pory są to najlepsze moje faworki czy chrust

Polecam z czystym sumieniem i czekam na opinie

Składniki

2 szklanki mąki czubate

4 żółtka

3/4 szklanki śmietany (gęstej) to jest 200ml

1 łyżeczka octu

sól do smaku

cukier puder do posypania

tłuszcz do smażenia doda rumu 1 kieliszek

Wykonanie

Do mąki dodać sól , żółtka , ocet , śmietanę i zagnieść ciasto . Ciasto zbijać wałkiem przez kilka minut( ja rozwałkowałam troszkę , składałam i ubijałam i tak 5 razy ) ,następnie bardzo cienko rozwałkować . Powycinać ciasto i zrobić faworki następnie rozgrzać olej w garnku (ja smażę w brytfance bo mogą kipieć), smażyć na głębokim tłuszczu z obu stron . Oczywiście posypać cukrem pudrem , tylko jak troszkę ostygną .

Czas przegotowania od zaczęcia do posprzątania 1 godz.

Aha gdyby się kleiło to lekko podsypywać mąka jeszcze raz LEKKO

Izka prosiła o róże i z tego ciasta można je zrobic

WYKONANIE

wycinać kółka w 3 lub 4 rozmiarach , na brzegach robić po 5 nacięć. Środek każdego kółka (oprócz tych najmniejszych) posmarować białkiem , nakładać jedno na drugie (od największego do najmniejszego) i zlepiać przyciskając na środku. Smażyć w gorącym tłuszczu (najpierw "płatkami" do dołu) na rumiano. Wykładać na papierowy ręcznik do osączenia , na środek każdej "róży" nakładać odrobinę powideł lub konfitury , posypywać cukrem pudrem

post-6127-1234958355_thumb.jpg

post-6127-1234958371_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 38
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

AnnaK => hehe, nic nie podkradłaś:D nie dawałam tego przepisu na forum bo niczym wielkim nie różni sie od innych, a widać, że przepisów na faworki jest tu już wystarczająco dużo:) ja podwijam teraz rękawy i zabieram się do roboty, wieczorem mam większą wenę,hehe:) pozdrawiam;*

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja już zrobiłam! :D Zamiast octu dałam 1 łyżkę śliwowicy bo pamiętam,że moja mama zawsze dawała spirytus. Ciasto rewelacyjnie się wyrabia i widać jak fajnie bąbluje. :) Faworki są bardzo kruchutkie i pyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.