Halina P. Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 4 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczannej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę tortową, mąkę ziemniaczanną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymięszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 min. w temp. 180 C. Ostudzić. Krem: 5 żółtek 1 szkl. cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki mąki ziemniaczannnej Wykonanie: Dobrze to roztrzepać. Ugotować z tego budyń na 2 szkl. mleka. Ugotowany, ostudzony budyń utrzeć z 1,5 kostki "Kasi" i paczką kawy Cappucino. Utarty krem wyłożyć na biszkopt. Wierzch: 1 szkl. śmietany kremówki 2 jogurty naturalne (małe) 2 śnieżki 2 cukry waniliowe 0,5 szkl. cukru Wykonanie: Wszystko ubić i do tego dodać dużą łyżkę żelatyny, rozpuszczonej w 1/3 szkl. mleka. Wyłóżyć na krem. Na wierzch posypać kawą lub czekoladą. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGA Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Witaj Halinko! Ciekawe ciacha. Nie mam dziś w domu kremówki, ale na Dzień Kobiet napewno upiekę to ciasteczko. Uwielbiam ciasta kawowe. Dzięki za fajny przepis. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGA Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2009 Upiekłam i przyznaję, że ciasto jest pyszne. Polecam wielbicielom kawy i kremówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Halina P. Opublikowano 29 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2009 IGO cieszę się że placek smakował ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.