annwro14 Opublikowano 15 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2009 Szybki placek drożdżowy Składniki; 1,5 szklanki cukru, 2 szklanki mleka, 1 szklanka oleju, 4 jajek, 10 dag drożdży, Wszystko wymieszać w garczku, i zostawić na 12 godzin . potem dodać 1 kg mąki i wymieszać , wlać do wysmarowanej blachy , piec około 45 minut. Można dodać do ciasta rodzynki . Ja robię to ciasto wieczorem a rano dodaje mąkę i piecze. Dostałam go od znajomej i jak mam chęć na placek szybki i tani piekę go, mi przypomina takie ciasto drożdżowe jakie jadłam u cioci na wsi. życzę smacznego. Cytuj
Izunia2007 Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 12 godzin czekania ? to chyba nie szybki placek? Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 17 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2009 hmm, uwazam ze 2 szklanki cukru to zbyt duzo, szkoda ze nie ma fotki tego drozdzowca. Cytuj
annwro14 Opublikowano 21 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Witam można dodać niecałe dwie szklanki cukru, jeśli chodzi o czekanie to dlatego część pierwszą robię wieczorem, a rano tylko dodaje mąkę. Dzisiaj go zrobię i wstawię jutro fotkę, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi