Jan Sebastian Opublikowano 21 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2009 Proponuję Wam tą wersję kapuśniaku.Co ważne nie szkodzi osobom z problemami gastrycznymi. 30 dkg kiszonej kapusty,20 dkg mielonego mięsa wieprzowego(najlepiej zmielonego wlasnoręcznie,w w gotowcu można natknąć się na niespodziankę). marchewkę,pietruszkę,dwie małe cebule(1 do zasmażki) 3 dkg słoniny i 2 pełne łyżki mąki. Kapustę mocno wycisnąć(nie przelewać zimną wodą,nie płukać)pokroić i zalać wrzącą wodą.Dodać zmielone mięso i resztki wędlin.Ja zamiast wędlin dodaję okrojone mięso z żeberek wędzonych.Dobry jest również pokrojony w kostkę wędzony boczek.Ten prawdziwy a nie szpikowany fosforanami.Gdy boczek i mięso będzie "dochodzić" dodać jarzyny starte na grubej tarce i łyżeczkę soli morskiej oraz zioła:rozmaryn,cząber,majeranek,pieprz,oregano,kminek,liść laurowy.Do gotowania wrzucić również 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulę.Gotować aż kapusta i boczek będa miękkie.Oddzielnie ugotować 5 ziemniaków z łyżeczką morskiej soli.Dodać je ,pokrojone w drobną kostkę gdy kapusta będzie już miękka. Z drugiej,drobno posiekanej cebuli,słoniny i mąki zrobić delikatną zasmażkę.Nie rumienić zbytnio ani cebuli ani tym bardziej mąki.Musi mieć jasno- złoty kolor,przypalona zasmażka i cebula psuje smaki i szkodzi. Gorącą zasmażkę rozprowadzić dokładnie zimną wodą i dodać do zupy.Doprawić do smaku solą,pieprzem i ewentualnie cukrem wedle upodobań.Można do zupy w czasie gotowania dodać kostkę rosołową ale warzywną. Wierzcie mi,po tym kapuśniaku nie będzie sensacji żołądkowo -jelitowych.A tym bardziej :( ;) gazowych. smacznego-Jan Sebastian Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.