Skocz do zawartości
Jan Sebastian

Zalewajka Inaczej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Przeglądając temat zupy znalazłem przepis na zalewajkę.Robię ją jednak trochę inaczej.Podstawą jest dobry żur. Do 1-1.5 litra gotującego się żuru dodaję białą kiełbasę lub chudy boczek pokrojone w kostkę oraz szczyptę majeranku i cząbru.Gotuję jeszcze chwilę i zestawiam z ognia. Do osobnego naczynia wlewam dwie łyżki klarowanego masła oraz wrzucam trzy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól do smaku.Smażę to 3-4 minuty i wtedy dodaję ząbek czosnku pokrojony w bardzo drobną kosteczkę.Smażę jeszcze parę minut lecz należy uważać aby nie przypalić za bardzo gdyż zbyt mocno zesmażony czosnek daje goryczkę.Proszę nie obawiać się że zostaje na dnie naczynia jasno-brązowy kolorek i osad przypieczonych ziemniaków.To właśnie on daje smak i aromat zalewajce.Wtedy zalewam ziemniaki 0.75 l wrzącej wody,dodaję 2-3 grzybki i gotuję. Mieszając co chwilę aby oderwać od dna ten jasnobrązowy smak aż ziemniaki będą miękkie.Łączę wtedy z żurem w całość gotyję chwilę i gotowe.Przed podaniem można posypać żur świeżą zieloną natką pietruszki. Aha.Klaruję zawsze tyle masła ile jest mi potrzebne.Mam wtedy pewność świeżości i jego aromatu Smacznego-Jan Sebastian

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.