Skocz do zawartości

Zalewajka Inaczej


Jan Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Przeglądając temat zupy znalazłem przepis na zalewajkę.Robię ją jednak trochę inaczej.Podstawą jest dobry żur. Do 1-1.5 litra gotującego się żuru dodaję białą kiełbasę lub chudy boczek pokrojone w kostkę oraz szczyptę majeranku i cząbru.Gotuję jeszcze chwilę i zestawiam z ognia. Do osobnego naczynia wlewam dwie łyżki klarowanego masła oraz wrzucam trzy ziemniaki pokrojone w kostkę oraz sól do smaku.Smażę to 3-4 minuty i wtedy dodaję ząbek czosnku pokrojony w bardzo drobną kosteczkę.Smażę jeszcze parę minut lecz należy uważać aby nie przypalić za bardzo gdyż zbyt mocno zesmażony czosnek daje goryczkę.Proszę nie obawiać się że zostaje na dnie naczynia jasno-brązowy kolorek i osad przypieczonych ziemniaków.To właśnie on daje smak i aromat zalewajce.Wtedy zalewam ziemniaki 0.75 l wrzącej wody,dodaję 2-3 grzybki i gotuję. Mieszając co chwilę aby oderwać od dna ten jasnobrązowy smak aż ziemniaki będą miękkie.Łączę wtedy z żurem w całość gotyję chwilę i gotowe.Przed podaniem można posypać żur świeżą zieloną natką pietruszki. Aha.Klaruję zawsze tyle masła ile jest mi potrzebne.Mam wtedy pewność świeżości i jego aromatu Smacznego-Jan Sebastian

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.