Marra Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Pamietam jeszcze smak tych drożdżowych babek.... Napewno macie takie przepisy, dodajcie proszę :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bona Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Przepis na babkę drożdżowa z blogu mojewypieki.Jest bardzo dobra puszysta i wilgotna. Robiłam ja z polowy składników .Polecam. http://mojewypieki.blox.pl/2008/03/Baba-drozdzowa.html A tutaj przepis z cincin ,który mam zamiar wypróbować na święta. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19726 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2009 A tutaj przepis z cincin ,który mam zamiar wypróbować na święta. http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19726 Wypróbowałam ten przepis, bo strasznie mnie zaintrygował, chociaż nie jestem specjalistką w drożdżowych wypiekach :D ale mimo wszystko babka była pyszna, choć muszę przyznać, że trzeba mieć cierpliwość, żeby ją zrobić :) nie wyszła tak jak bym chciała, bo nie za bardzo mi wyrosła, ale naprawdę bardzo smaczna była i to chyba prawda, bo została zjedzona jako pierwsza, także nawet okruszki po niej nie zostały :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bona Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Wypróbowałam ten przepis, bo strasznie mnie zaintrygował, chociaż nie jestem specjalistką w drożdżowych wypiekach :) ale mimo wszystko babka była pyszna, choć muszę przyznać, że trzeba mieć cierpliwość, żeby ją zrobić :D nie wyszła tak jak bym chciała, bo nie za bardzo mi wyrosła, ale naprawdę bardzo smaczna była i to chyba prawda, bo została zjedzona jako pierwsza, także nawet okruszki po niej nie zostały :D [email protected],a u mnie totalna klapa.Stara lam się bardzo,ale wydaje mi się,ze maka jest temu winna. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Babka drożdżowa 30 dag mąki 5 dag drożdży 6 żółtek 10 dag cukru 1 cukier waniliowy Trochę ciepłego mleka 10 dag stopionego masła otarta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej tłuszcz do wysmarowania formy Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru (z tego który podałam w składnikach) i trochę z mlekiem. Gdy drożdże podrosną dodać do przesianej mąki, następnie dodać ubite żółtka z cukrem, wszystkie dodatki i na końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrobić tak żeby było pulchne i miękkie. Wyrobione ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nałożyć do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić jeszcze na 15 min. w cieple. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180* C. piec ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Z formy wyjąć po przestygnięciu. Marra babkę można polukrować. Jeżeli będziesz chciała to podam Tobie jak zrobić biały lukier. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2009 [email protected],a u mnie totalna klapa.Stara lam się bardzo,ale wydaje mi się,ze maka jest temu winna. :D bona dlaczego klapa? Na zdjęciach Twoja babka całkiem smakowicie wygląda :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bona Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 [email protected] miód lejesz na moje serce. Ta babka może i smakowicie wygląda i była smaczna ,ale nie ma nic wspólnego z włoską panettone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[email protected] Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2009 ech tam najważniejsze że nasze babki były smaczne :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi