Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Marra

Kto Ma Przepis Na Babkę Drożdżową?

Rekomendowane odpowiedzi

Pamietam jeszcze smak tych drożdżowych babek.... Napewno macie takie przepisy, dodajcie proszę :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis na babkę drożdżowa z blogu mojewypieki.Jest bardzo dobra puszysta i wilgotna. Robiłam ja z polowy składników .Polecam.

http://mojewypieki.blox.pl/2008/03/Baba-drozdzowa.html

A tutaj przepis z cincin ,który mam zamiar wypróbować na święta.

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19726

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A tutaj przepis z cincin ,który mam zamiar wypróbować na święta.

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19726

Wypróbowałam ten przepis, bo strasznie mnie zaintrygował, chociaż nie jestem specjalistką w drożdżowych wypiekach :D ale mimo wszystko babka była pyszna, choć muszę przyznać, że trzeba mieć cierpliwość, żeby ją zrobić :) nie wyszła tak jak bym chciała, bo nie za bardzo mi wyrosła, ale naprawdę bardzo smaczna była i to chyba prawda, bo została zjedzona jako pierwsza, także nawet okruszki po niej nie zostały :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypróbowałam ten przepis, bo strasznie mnie zaintrygował, chociaż nie jestem specjalistką w drożdżowych wypiekach :) ale mimo wszystko babka była pyszna, choć muszę przyznać, że trzeba mieć cierpliwość, żeby ją zrobić :D nie wyszła tak jak bym chciała, bo nie za bardzo mi wyrosła, ale naprawdę bardzo smaczna była i to chyba prawda, bo została zjedzona jako pierwsza, także nawet okruszki po niej nie zostały :D

K@sia,a u mnie totalna klapa.Stara lam się bardzo,ale wydaje mi się,ze maka jest temu winna. :) post-12664-1240116789_thumb.jpg

post-12664-1240116315_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Babka drożdżowa 30 dag mąki 5 dag drożdży 6 żółtek 10 dag cukru 1 cukier waniliowy Trochę ciepłego mleka 10 dag stopionego masła otarta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej tłuszcz do wysmarowania formy Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru (z tego który podałam w składnikach) i trochę z mlekiem. Gdy drożdże podrosną dodać do przesianej mąki, następnie dodać ubite żółtka z cukrem, wszystkie dodatki i na końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrobić tak żeby było pulchne i miękkie. Wyrobione ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nałożyć do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić jeszcze na 15 min. w cieple. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180* C. piec ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Z formy wyjąć po przestygnięciu. Marra babkę można polukrować. Jeżeli będziesz chciała to podam Tobie jak zrobić biały lukier. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

K@sia,a u mnie totalna klapa.Stara lam się bardzo,ale wydaje mi się,ze maka jest temu winna. :D

bona dlaczego klapa? Na zdjęciach Twoja babka całkiem smakowicie wygląda :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

k@sia miód lejesz na moje serce. Ta babka może i smakowicie wygląda i była smaczna ,ale nie ma nic wspólnego z włoską panettone.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ech tam najważniejsze że nasze babki były smaczne :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.