Marra Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Pamietam jeszcze smak tych drożdżowych babek.... Napewno macie takie przepisy, dodajcie proszę :-) Cytuj
bona Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2009 Przepis na babkę drożdżowa z blogu mojewypieki.Jest bardzo dobra puszysta i wilgotna. Robiłam ja z polowy składników .Polecam. [LINK NIEAKTUALNY] A tutaj przepis z cincin ,który mam zamiar wypróbować na święta. https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19726 Cytuj
k@sia Opublikowano 14 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2009 A tutaj przepis z cincin ,który mam zamiar wypróbować na święta. https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=19726 Wypróbowałam ten przepis, bo strasznie mnie zaintrygował, chociaż nie jestem specjalistką w drożdżowych wypiekach :D ale mimo wszystko babka była pyszna, choć muszę przyznać, że trzeba mieć cierpliwość, żeby ją zrobić :) nie wyszła tak jak bym chciała, bo nie za bardzo mi wyrosła, ale naprawdę bardzo smaczna była i to chyba prawda, bo została zjedzona jako pierwsza, także nawet okruszki po niej nie zostały :grin: Cytuj
bona Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Wypróbowałam ten przepis, bo strasznie mnie zaintrygował, chociaż nie jestem specjalistką w drożdżowych wypiekach :) ale mimo wszystko babka była pyszna, choć muszę przyznać, że trzeba mieć cierpliwość, żeby ją zrobić :D nie wyszła tak jak bym chciała, bo nie za bardzo mi wyrosła, ale naprawdę bardzo smaczna była i to chyba prawda, bo została zjedzona jako pierwsza, także nawet okruszki po niej nie zostały :D K@sia,a u mnie totalna klapa.Stara lam się bardzo,ale wydaje mi się,ze maka jest temu winna. :) Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Babka drożdżowa 30 dag mąki 5 dag drożdży 6 żółtek 10 dag cukru 1 cukier waniliowy Trochę ciepłego mleka 10 dag stopionego masła otarta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej tłuszcz do wysmarowania formy Drożdże rozetrzeć z jedną łyżeczką cukru (z tego który podałam w składnikach) i trochę z mlekiem. Gdy drożdże podrosną dodać do przesianej mąki, następnie dodać ubite żółtka z cukrem, wszystkie dodatki i na końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrobić tak żeby było pulchne i miękkie. Wyrobione ciasto pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, nałożyć do formy dokładnie wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić jeszcze na 15 min. w cieple. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180* C. piec ok. 30 min. Sprawdzić patyczkiem, gdy jest suchy, ciasto jest dobrze upieczone. Z formy wyjąć po przestygnięciu. Marra babkę można polukrować. Jeżeli będziesz chciała to podam Tobie jak zrobić biały lukier. Pozdrawiam Cytuj
k@sia Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2009 K@sia,a u mnie totalna klapa.Stara lam się bardzo,ale wydaje mi się,ze maka jest temu winna. :D bona dlaczego klapa? Na zdjęciach Twoja babka całkiem smakowicie wygląda :) Cytuj
bona Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 k@sia miód lejesz na moje serce. Ta babka może i smakowicie wygląda i była smaczna ,ale nie ma nic wspólnego z włoską panettone. Cytuj
k@sia Opublikowano 23 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2009 ech tam najważniejsze że nasze babki były smaczne :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.