Skocz do zawartości

Salmorejo


bartlomiej

Rekomendowane odpowiedzi

Salmorejo - Hiszpanska pasta pomidorowa, doskonala jako starter lub po prostu przed telewizor, serwowana z paluszkami chlebowymi lub chlebem. Czas wykonania: 15 minut Skladniki: - okolo 8 pomidorow - bochenek chleba - czosnek - sol, pieprz - oliwa z oliwek extra - bialy ocet winny Wykonanie Przekroj pomidory na pol i zetrzyj srodek dokladnie. Dodaj okolo 4 moze 5 glowek czosnku ( nie przesadz z nim gdyz nie powinno go byc czuc ), sol i pieprz, obedrzyj chleb ze skorki ( nie bedzie Ci potrzebna ) i srodek chlebka pokroj w kwadraciki i dodaj do calosci. Wymieszaj wszystko bardzo dokladnie tak by chleb namokl pomidorami i zostaw na kilka minutek. Prawdopodobnie wiekszosc pomidorow wizualnie zniknie. Nie martw sie. Jest w chlebku :grin: Wrzuc calosc do robota i sokladnie posiekaj. Dodaj okolo 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra tak by calosc nabrala kremowego wyrazu. Dodaj kilka lyzek octu. Sprobuj i dopraw do smaku. Pamietaj, pasta powinna byc gesta, jesli jest zbyt plynna dodaj wiecej chleba i dolej octu. Dopraw do smaku. Wstaw paste do lodowki i ciesz sie nia gdy przyjda do Ciebie znajomi. Ja serwujac ja posypywalem ja startymn jajkiem ugotowanym na twaro oraz troszke posiekanej pietruszeczki. Pozdrawiam

post-13435-1239116281_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.