Skocz do zawartości

bartlomiej

Smakowicze
  • Postów

    9
  • Dołączył

  • Ostatnia wizyta

Osiągnięcia bartlomiej

Ciekawy

Ciekawy (3/14)

  • Pierwszy post

Najnowsze odznaki

0

Reputacja

  1. Dziwne. Twarog widze w kazdym sklepie a pierogi mozna dostac w co drugim hehe :grin: Przepis fajny :D
  2. bartlomiej

    Pulpety Rybne

    Fish cakes - ciasteczka / pulpety rybne ktorych wykonanie jest niezwykle proste a ich smak pozostaje w kazdym z nas na dlugo. Wykonanie: okolo 45 minut + smazenie Skladniki: - zieminiaki - chili - kolendra - sol i pieprz - mleko / smietana - dwa rodzaje ryby Wykonanie Gotujemy ziemniaki. Ubijamy je i dodajemy troszeczke mleka lub smietany. Mozemy rowniez dodac troche maselka jednak nie za duzo gdyz masa musi byc gesta. Siekamy kolendre, chili i wrzucamy je do miski z ziemniakami, dodajemy pieprz i sol. Gotujemy rybke. Mozemy uzyc do tego rowniez mleko ktore jesli zrobimy to przez ziemniakami mozemy uzyc pozniej jako te ktore wlewamy do miski z ziemniakami. Nie jest to jednak niezbedne. Rybke dodajemy do calosci i dokladnie mieszamy. Po dokladnym wymieszaniu wstawiamy calosc do lodowki by masa nie byla zbyt miekka. Powinna byc dosc twarda dzieki czemu bedziemy mogli ja dokladnie uformowac. Gdy masa jest juz sztywna mozemy wykorzystac rece lub metalowe ringi by uformowac ich ksztalt. Pozniej zaczynamy panierowac. W dokladniej kolejnosci: maka, maczamy w jajku, obsypujemy w bulce tartej i odstawiamy delikatnie ubijajac bulke tarta. Mozna to powtorzyc dwukrotnie. Calosc wrzucamy na gleboki olej. Ciasteczka gotowe po kilku minutach we frytkownicy. Warto by olej byl goracy jednak nie zagoracy gdyz ciasteczka beda zimne w srodku a spalone na zewnatrz. Mozna dowolnie serwowac jednak tradycyjnie robi sie to ze szpinakiem. Pozdrawiam B.
  3. bartlomiej

    Angielski Pasztet

    Angielski pasztet - chcialbym przedstawic Wam dosc prosty przepis na angielski pasztet. W przyszlosci moze uda mi sie przedstawic nieco trudniejsza i bardziej tradycyjna metode jednak ta ktora prezentuje teraz jest rowniez smaczna i przekonala do siebie juz niejedna osobe. Tym razem przedstawiam pasztet z drobiowych watrobek. Wykonanie: 20 minut + 3 godziny w lodowce Skladniki: - dowolna ilosc watrobek z kurczaka lub innego ptactwa :grin: - ziola prowansalskie - sol i pieprz - troche masla Wykonanie Watrobki dokladnie przyprawiamy ziolami, sola, pieprzem. Wrzucamy na patelnie, dokladnie je obsmazamy a gdy sa juz dokladnie usmazone wrzucamy calosc do robota kuchennego. Calosc dokladnie miksujemy az zmieni sie w paste. Dodajemy troche maselka i jeszcze domiksowujemy. Calosc powinna byc w miare gesta. Calosc wrzucamy do brytwanki i wstawiamy na kilka godzin do lodowki. Pasztet jest gotowy po kilku godzinach jak tylko wydaje sie byc gotowy do krojenia. Najlepiej serwowac go z chlebkiem podpieczonym w piekarniku. Mozna go polozyc na chlebek lub jesc widelcem przegryzajac owym chlebkiem i ewentualnie korniszonkami. Pozdrawiam B.
  4. bartlomiej

    Salmorejo

    Salmorejo - Hiszpanska pasta pomidorowa, doskonala jako starter lub po prostu przed telewizor, serwowana z paluszkami chlebowymi lub chlebem. Czas wykonania: 15 minut Skladniki: - okolo 8 pomidorow - bochenek chleba - czosnek - sol, pieprz - oliwa z oliwek extra - bialy ocet winny Wykonanie Przekroj pomidory na pol i zetrzyj srodek dokladnie. Dodaj okolo 4 moze 5 glowek czosnku ( nie przesadz z nim gdyz nie powinno go byc czuc ), sol i pieprz, obedrzyj chleb ze skorki ( nie bedzie Ci potrzebna ) i srodek chlebka pokroj w kwadraciki i dodaj do calosci. Wymieszaj wszystko bardzo dokladnie tak by chleb namokl pomidorami i zostaw na kilka minutek. Prawdopodobnie wiekszosc pomidorow wizualnie zniknie. Nie martw sie. Jest w chlebku :grin: Wrzuc calosc do robota i sokladnie posiekaj. Dodaj okolo 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra tak by calosc nabrala kremowego wyrazu. Dodaj kilka lyzek octu. Sprobuj i dopraw do smaku. Pamietaj, pasta powinna byc gesta, jesli jest zbyt plynna dodaj wiecej chleba i dolej octu. Dopraw do smaku. Wstaw paste do lodowki i ciesz sie nia gdy przyjda do Ciebie znajomi. Ja serwujac ja posypywalem ja startymn jajkiem ugotowanym na twaro oraz troszke posiekanej pietruszeczki. Pozdrawiam
  5. Witam serdecznie, w zwiazku z duza iloscia reklam w ostatnim czasie, postanowilem przedstawic Wam przepis na PAELLE. Przepis pochodzi od hispanskiego kucharza, sprawdzony i chwalony przez hiszpanskich klientow podczas mojego pobytu za granica, wykonywalem ja tysiace razy i zawiera najwazniejsze dla PAELLI szczegoly ( delikatnie przypieczenie od dolu ) o ktorych wiele osob zapomina. Po kolei. Najwazniejsza sprawa w PAELLI jest ryz oraz pomidorowa podstawa zwana Sofrito. Paelle mozesz wykonac z dowolnie dobranymi skladnikami jednak nie ma lepszej niz Seafood Paella czyli Malze, Krewetki, inne rodzaju stworzen morskich. Co dzwine nawet ludzie za nimi nie przepadajacy uwielbiaja ten rodzaj paelli. SOFRITO: - 2 duze biale cebule - 4 glowki czosnku - szafran - duza puszka pomidorow - liscie laurowe, pieprz caly, sol RYZ: - kup specjalny ryz do paelli - szafran - 2 duze cebule WYKONANIE SOFRITO Pokroj czosnek w plasterki, pokroj cebule w kostki, wrzuc do garnka na olej jednak nie pozwol by nabraly koloru. Dodaj soli i pozwol by cebula na oleju sie ugotowala. Dodaj liscie laurowe od razu, dodaj szafran, pieprz i sol. Gdy zobaczysz ze cebula puscila sok dodaj puszke pomidorow. Po dodaniu dosyp troszke chilli w proszku jesli takie posiadasz, nie duzo gdyz SOFRITO powinno byc slodkawe, chilli nada jedna troche wyrazistosci. Calosc dokladnie posiekaj juz w garnku tak by nie bylo caly pomidorow. Gotuj dlugo, na srednim ogniu, mozesz delikatnie je przypalic. Gdy woda wyparuje w polowie mozesz uznac je za gotowe. Przed zdjeciem z ognia zasmakuj i przypraw. RYZ Pokroj w kostke cebulke i podobnie jak z SOFRITO pozwol by sie na oleju ugotowala. Dodaj sol by cebula wydala wiecej soku. Gdy zobaczysz ze juz jest duzo soku, gdy jest ugotowana, dodaj szafranu i wymieszaj. Dodaj wczesniej zakupiony ryz. Wymieszaj dokaldnie i delikatnie obsmaz. Ryz powinien nabrac prawie niewidoczny zolty kolor. Jesli nie masz szafrany mozesz dodac starty imbir ktory doda zolty kolor. Dodaj go malo gdyz ma on jedynie nadac kolor a nie wplywac na smak. Dodaj wody lub najlepiej wywaru z warzyw. Jesli posiadasz jakeis resztki warzyw mozesz je ugotowac i wlasnie tutaj go urzyc. Ryz gotuj na mega duzym ogniu, szybko, ryz powinien byc pol twardy po zdjeciu z ognia. Taka jest paella. Garnek moze Ci sie przypalic, woda musi wyparowac mega szybko, 3 minuty i ryz jest gotowy. Wody uzyj jedynie nad ryz. Nie wiecej bo przegotujesz ryz. Przykryj zatem woda ryz na mm wyzej i pozwol na duzym ogniu jej sie wygotowac. Wymieszaj kilka razy i zdejmij dopiero jak zobaczysz ze nie ma grama wody. Paella powinna byc sucha. WYKONANIE Rozgrzej patelnie ( pozniej na niej podasz obiadek ). Nasyp soli i pieprzu. Wrzuc na mega goracy olej warzywa lub owoce morza. Obsmaz je. Dodaj lyzke sofrito. Nie duzo gdyz Paella to danie ryzowe a nie pomidorowe. Nie powinno byc za bardzo czerwone. Dosyp kilka lyzek ryzu ( ile zdolasz zjesc ). Dosyp zielony groszek by nadal skrajnie fajne kolory. Dolej ponownie 2 lyzki wazowe wywaru z warzyw, wywaru z ryb lub po prostu wody. Zostaw patelnie na duzym ogniu i nie mieszaj. Gdy woda zacznie wrzec na patelni, zmniejsz ogien, do konca nie rusza juz Paelli i pozwol by woda sie wygotowala i podgotowala mocniej ryz. Nie wolno przy tym paelli mieszac czy wstrzasac. Paella powinna byc sucha, sklejona, powinna byc jedna masa a nie wymieszana. Pozwol zatem by na pateli paella dojrzala. Posol, popierz, dodaj tyle przypraw ile uwazasz za stosowne. Gdy paella jest kompletnie sucha nadaje sie do jedzenia. Mozna ja podawac na talerzu lub bezposrednio z patelni co polecam ze wzgledu na smak. Paella powinna sie podpiec od dolu zatem podanie na patelni najlepiej zachowa ten smak. Nie pozwol by paella sie od dolu spalila w pierwszym etapie czyli wrzenia wody gdyz popsujesz jej smak. 3 minutki moze bulgotac, podpiec, pozneij zmniejsz ogien. W razie pytan piszcie :-) Pozdrawiam
  6. Szybciutko wytlumacze: - opiecz kurczaczka na patelni, zdejmij go i podgotuj cebulke na tym samym oleju, dodaj ewentualnie czosnek i nadaj mu zlotego koloru - wrzuc kurczaczka, cebulke, posiekane nieugotowane ziemniaczki do brytwanki - najlej dobrego piwka gdyz lepiej smakuje - naloz folie aluminiowa i udus to mozliwie dlugo w okolo 200C - nie wyjmuj po godzinie gdyz nie otrzymasz efektu - z moich najnowszych obserwacji wynika ze 2 godzinki to minimum aaaaa i wloz duzo swiezych przypraw takich jak liscie laurowe, rosmaryn, ziola angielskie. nie kupuj suchych tylko znajdz swieze. pozdrawiam.
  7. Podloze ciasta najlepiej kupic w sklepie. Jest zdecydowanie szybciej. Przepis jest na wypelnienie. Nie zabierze Ci wiecej niz 15 minut jesli zrobisz wszystko krok po kroku.
  8. Witam serdecznie, dzisiaj polecam wykonanie mega pysznego i mega szybkiego obiadu, kurczaka w piwie tak miekkiego ze jeszcze takiego nie jadalas. Skladniki: - 4 udka z kurczaka - 2 cebule - przyprawy typu sol morska, pieprz, tymianek - male ziemniaczki - oliwa z olwek - piwo lub biale wino Wykonanie: Obsmaz bardzo dokladnie kurczaka na tacy ktora pozniej wstawisz do piekarnika. Nie uzywaj do tego maki lub bulki tartej. Jedynie kurczak, przyprawy i Ty, zadbaj o to by olej az sie dymil gdyz tylko taki olej pozwoli nam osiagnac kolor i smak ktorego szukamy. Po obsmazeniu kurczaka prosze odlozyc do miski obok i przez chwile o nim zapomniec. Teraz przechodzimy do cebuli. Pokroj cebule w kostke i na tym samym oleju usmaz cebule. Nie pozwol jej by dostala koloru, bardziej ja gotuj niz smaz, olej tym razem powinien byc zmniejszony do minimum. Dodaj troszke soli by cebula wydala naturalny slodki sok z siebie. To polaczenie przyniesie nam taki efekt. Cebula gdy jest gotowa powinna byc mieciutka i przede wszystkim nie miec kolorow. Dodaj ziemniaczki, obsmaz je by dodac koloru, wymieszac wszystko razem i przyprawic. Pamietaj by dodac duzo lisci laurowych, ziela angielskiego, pieprzu calego. Przypraw rowniez do smaku tak by calosc smakowala Tobie, pieprz i sol jest Twoim przyjacielem, uzyj ich. Bardzo dobrym rozwiazaniem jest ugotowanie resztek warzyw jakie pozostaly Ci w domu i zrobic wywaru. Uzyj go i zalej nim kurczaka. Dodaj duzo piwa lub bialego wina. Wszystko zakryj folia aluminiowa i dokladnie zamknij calosc tak by para nie uciekala z wnetrza tacy. Mozesz dodac rowniez kostke warzywna jednak najwazniejsze by kontrolowac smak. Dodaj wiec tymianku, pietruszki, mozesz dolozyc kilka zabkow czosnku. Wstaw do piekarnika na temp. 170 C i gotuj okolo 1,5 h lub dluzej. Po ugotowaniu uwazaj by otwierajac sie nie oparzyc. Para ktora sie wydobedzie z tacy moze Cie oparzyc. Dolej smietany. Zagesc dokladnie sos i jeszcze raz sprobuj przed podaniem. Dosyp groszku i przed podaniem doloz posiekanej pietruszki lub innego specyficznego ziola. Doda to koloru. Podaj w talerzu na zupe posypujac ziemniaczkami i cebulka. Smacznego.
  9. Witam serdecznie, polecam bardzo wykonanie Tarty cytrynowej, bogatej w smak i dobrej na kazda okazje. Ze wzgledu na technike wykonania ciasta polecam jednak je kupic w sklepie gotowe gdyz najmniejszy blad w jej wykonaniu moze miec zludny wplyw ( brak kruchosci, zbytnia kuchosc, zbyt mala srednica ciasta ) na koncowy rezultat. Podaje zatem jedynie przepis na wypelnienie. Skladniki: - 6 jajek - 350 g cukru - 100 g migdałów - 170 ml soku z cytryny Wykonanie: 6 jajek wbij do miski, dokladnie zmiksuj, najlepiej uzyj do zmiksowania miksera lub robota kuchennego. Dodaj cukier. Masa powinna zgestniec. Zetrzyj skorke 3 cytryn i dokladnie wymieszaj. Nie scieraj bialej warstwy pod zolta skorka. To nie skorka i wplywa zle na smak. Po dokladnym wymieszaniu calosci wlej sok z cytryn i jeszcze raz dokladnie wymieszaj. Calosc wlej do blaszanej miski i podgrzewaj nad goraca woda lub po prostu w garnku grzejac bardzo bardzo bardzo wolno. Nie pozwol by sie gotowalo lub przypalilo. Gdy masa zacznie byc naprawde gesta dodaj pokruszone 100 g migdałów. Powinny byc one pokruszone bardzo bardzo dokladnie i tworzyc malutkie ziarenka. Wymieszaj dokladnie i wypelnij ciasto. Wlej do niej tak duzo jak to mozliwe by wypelnienie cytrynowe wystawalo ponad brzegi i tworzylo ladny i duzy przysmak. Po wypelnieniu wstaw calosc do piekarnika na temp. 170 C i trzymaj az ciasto delikatnie nabierze pomaranczowego kolorku. Troche to jednak musi potrwac gdyz nie zrumieni sie od razu. Okolo 25 minut. Po wystudzeniu wstaw do lodowki na okolo godzine by ladnie sie scielo. Jesli ciasto potrzebuje dluzej zostaw na noc. Podawac z kremem obok lub posypanym cukrem pudrem. Zycze smacznego. Bartlomiej
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.