zakalec Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Skladniki na 4 porcje: - 4 piersi z kurczaka - becon / boczek chudy pokrojony w kosteczke - jedna cebula drobno pokrojona - 2 glowki czosnku, zmiazdzone - 1 czerwona papryka, pokrojona w kostke - 1 1/2 lyzki maki - niepelna szklanka mleka - 50ml slodkiej smietany - puszka kukurydzy (365g) - puszka fasolki Jaska (400g) - maslo ok 50g - olej - przyprawy 1. Usmazyc kurczaka na oleju, na srednim ogniu, az zbrazowieje. Kiedy kurczak jest gotowy, zdjac z patelni i na tym samym tluszcu usmazyc becon. Kiedy becon bedzie gotowy, nalezy go zdjac z patelni lyzka cedzakowa. 2. Wylac olej z patelni i rozpuscic maslo. Usmazyc najpierw cebule i czosnek az zmiekna, potem dodac papryke, i smazyc na malym ogniu az zmieknie. 3. Dodac make i smazyc przez minute, potem stopniowo dodawac mleko i mieszac az sos bedzie gladki. Dodac smietane. Potem dodac becon, kukurydze, fasole i przyprawy. 4. Po czym wszystko przelozyc do naczynia zaroodporego z kurczakiem na wierzchu i piec w rozgrzanym piekarniku w ok 200 st.C. okolo 25 minut (ja podlewalam kurczaka troche przegotowana woda, ktora potem i tak sie wygotowala w trakcie pieczenia, zeby nie byl za suchy). Podawac z fasolka szparagowa - ja mialam ziemniaki - tez ok :grin: Jak dla mnie super! Smacznego! :D Cytuj
Gosia77 Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Kwietnia 2009 Wygląda smakowicie muszę wypróbować :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.