Skocz do zawartości

Łatwy Tort Malinowy


Pestqa

Rekomendowane odpowiedzi

Cały przepis na ciasto nie jest mój ale pomysł na dekoracje tak : )

* Ciasto:

* 4 jajka

* 125 g (7 łyżek) cukru pudru

* 1

Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera

* 62 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej

* 62 g (3 łyżki) mąki tortowej

* 10 g (2 płaskie łyżeczki) Proszku do pieczenia Dr. Oetkera

* Poncz:

* 0,5 szklanki wody

* 2 łyżki cukru

* Sok z połowy cytryny

* Masa:

* 2 Masy śmietanowe o smaku malinowym Dr. Oetkera

* 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 %

* Do dekoracji:

* Krem Dr. Oetkera

Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 21 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temperatura 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 170oC (powinien być podgrzany) 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć na spody i wierzch tortu. Schłodzić. Do wysokiego naczynia wlać 200 ml mleka (min. 2 % tł.), wsypać zawartość torebki i wymieszać. Całość ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji.

źródło: http://www.gotujmy.pl/

* Dekoracja:

* Krem do tortów Dr.Oetkera (ajerkoniak)

* 300 ml schłodzonego mleka

* Galaretka truskawkowa

zamiast masy malinowej można dać inne jest dużo smaków do wyboru

i tak to wyszło:

post-12741-1239910750_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.