Kasia M. Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 SKŁADNIKI: 1 kostka miękkiego masła 15 dag cukru pudru 4 łyżki miodu 1 cukier waniliowy szczypta soli 4 żółtka ok. 300 g mąki (z reguły troszkę więcej) mleczna czekolada (ilość dowolna, ja dałam 3 tabliczki), połamać na małe kosteczki 2 dość czubate łyżki kakao WYKONANIE: Jak chcesz się pobawić w 2 kolory ciastek (tak jak ja), to radzę podzielić wszystkie składniki na pół i do jednej części mąki dosypać kakao i wymieszać. Zostawić czekoladę i z reszty składników zagnieść ciasto. Nie przesadzić z mąką, ciasto ma być trochę tłustawe i delikatnie się kleić. jak ciasto się wymiesza, dosypać kawałki czekolady i porządnie zagnieść. Odrywać niewielkie porcje z gotowego ciasta i rozgniatać na blaszce (nie trzeba blachy smarować), najlepiej na nierównomierne okrągłe kształty, na tym polega efekt. Piec w temp. 190st.C przez ok. 15 min. (w piekarniku na prąd niecałe 180st.C). Po upieczeniu poczekać kilka minut ze zdejmowaniem z blachy to będą łatwiej odchodzić. Ciastka są kruche. To wszystko. Nie trzeba dawać dżemów ani cukru na wierch, ciasteczka same w sobie są wystarczająco dobre. Mam nadzieje że zasmakują bo to mój wypiekowy eksperyment. Zobaczyłam takie ciacha w sklepie i stwierdziłam, że wykombinuję coś tego typu :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.