Skocz do zawartości

Chruściki


Rekomendowane odpowiedzi

post-15008-1246879330_thumb.jpg

SKŁADNIKI:

post-15008-1246879389_thumb.jpg

6 żółtek

4 dag drożdży

0.5 szklanki ciepłego mleka

4.5 łyżki cukru

10 dag margaryny (rozpuścić)

10 bardzo kopiastych łyżek mąki (z reguły i tak potrzeba więcej)

2 kostki smalcu do smażenia

cukier puder do posypki

WYKONANIE:

Drożdże rozprowadzić w małej ilości mleka z 1 łyżką cukru. Żółtka utrzeć z cukrem, aż zacznie się robić piana. Dodać resztę składników oprócz mąki i dokładnie razem zmiksować. Dodawać stopniowo mąkę. Ile się da można kręcić łyżką lub mikserem, potem urabiać ręką (dobrze wyrobić!)

post-15008-1246879415_thumb.jpg

Ciasto ma być puszyste. Nie przesadzić z mąką, jak tylko ciasto się przestanie kleić mąkę odstawić. Pozostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na grubość ok 2mm, pociąć i formować chruściki jak na orazku :D

post-15008-1246879339_thumb.jpg

Czym grubsze ciasto po rozwałkowaniu tym większe i grubsze chruściki, ja robię grube, cienkie, chruściki, i chrusty :-D Dzieciaki i chłopaki lubią urozmaicenie, hehe  :-D

Dla urozmaicenia można wziąść kubek i kieliszek i pobawić się w pączusie i oponki.

post-15008-1246879371_thumb.jpg

Smażyć na w miarę głębokim tłuszczu na ciemno złoty kolor. Najbardziej polecam smalec, wtedy chruściki nie są mocno tłuste.

post-15008-1246879399_thumb.jpg

Jak się usmażą, obtaczać w pudrze póki gorące.

post-15008-1246879425_thumb.jpg

I gotowe.

SMACZNEGO

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
  • 3 miesiące temu...

Zrobiłam według Twojego przepisu i powiem, że wyszły pyszne(pomimo tego, że to moje pierwsze w życiu i miałam dostęp jedynie do drożdży suszonych). Muszę też powiedzieć, że z tej ilości składników wychodzi ich na prawdę mnóstwo :grin:

Dzięki za przepis!!!

Bardzo się cieszę że wyszły i smakowały. Dziękuję za odpowiedź :-(
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.