Kaliope Opublikowano 9 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2009 Z okazji mojej uczelnianej uroczystości był m.in. serniczek z przepisu mojej Mamy. Już od dawna miałam na niego ochotę ale dopiero teraz znalazłam czas, by go upiec. Muszę nieskromnie przyznać, że to świetny przepis - serniczek jest delikatny i puszysty a ciasto kruchutkie. Polecam. Ciasto kruche: - 33 dag mąki (20 dag mąki pszennej + mąka ziemniaczana + 1 budyń śmietankowy) - 15 dag cukru + cukier waniliowy - 3-4 żółtka - 16 dag margaryny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagnieść ciasto (jeśli jest za gęste dodać sok z cytryny lub mleko), zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Następnie przygotować masę serową. Masa serowa: - 1,20 kg sera półtłustego lub śmietankowego – lepszy śmietankowy bo nie trzeba mielić - 2 szklanki cukru - 1/2 kostki dobrego masła + 1/2 kostki margaryny Kasi - 8-10 żółtek (zależnie od wielkości) - piana z 6 białek - 2 łyżki mąki ziemniaczanej albo proszku budyniowego (można też dać jakiś żółty kisiel) - bakalie wg uznania np. rodzynki, skórka pomarańczowa - aromat pomarańczowy Utrzeć tłuszcz z cukrem, dodawać kolejno żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną, ser (twaróg musi być odduszony w lnianej ściereczce z nadmiaru wody i zmielony), aromat, bakalie, na końcu dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. 2/3 ciasta zetrzeć na tarce lub wylepić blaszkę, wyłożyć masę serową, a z reszty ciasta zrobić na wierzch kratkę lub poskubać na ser. Piec w temp. 200-220 stopni przez około 1 godzinę lub trochę dłużej. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Ostudzony sernik można polukrować, posypać cukrem pudrem albo - tak jak ja - polać polewą czekoladową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2010 Nie wyobrażam sobie świąt bez sernika tym razem skorzystałam z przepisu Kaliope-serniczek pyszny na pewno wrócę do tego przepisu nie raz,pozdrawiam :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2010 Bardzo się cieszę, że wykorzystałaś właśnie ten przepis :-P Ciasto pięknie się prezentuje! Pozdrawiam cieplutko :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.