Skocz do zawartości

Tort Delicja


Kasia M.

Rekomendowane odpowiedzi

post-15008-1247838757_thumb.jpg

WSZYSTKIE SKŁADNIKI (jakie potrzebujesz na cały tort):

6 jajek

6 łyżek cukru pudru

6 łyżek mąki krupczatki

6 łyżek mąki pszennej

2 łyżki kakao

płaska łyżeczka proszku do pieczenia

trochę soli

1/2 litra mleka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy (1 łyżka stołowa)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 masło roślinne lub margaryna Kasia

sok z pół cytryny

2 serki homogenizowane (po 250g) śmietankowe lub waniliowe

2 galaretki (najlepiej wiśniowe) rozprowadzić w 800ml wody

3-4 banany lub wszędzie gdzie banany jakiś inny owoc (nie kiwi ani ananas bo uniemożliwiają stęgnięcie galaretki, chyba że sparzysz wrzątkiem)

śmietana kremówka (taka do ubicia z pudrem i śmietan-fixem) lub po prostu śnieżka na mleko (wg przepisu na opakowaniu) NIE UŻYWAĆ ŚMIETANY W AEROZOLU BO SIĘ ROZPUSZCZA PO JAKIMŚ CZASIE NAWET W LODÓWCE

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Potrzebujesz na to ok. 5-6 godzin, najlepiej jak szykujesz jakieś przyjęcie to zrobić ten tort dzień wcześniej to będzie o wiele lepszy w smaku.

NAJPIERW ROBIMY BUDYŃ:

1/2 litra mleka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

po 2 łyżki mąki zwykłej i ziemniaczanej

Z mleka odlać pół kubka. Resztę mleka zagotować z cukrami a w kubku rozprowadzić mąki. Jak mleko się zagotuje zmniejszyć gaz i powoli wlewać mleko z kubka cały czas mieszając. Trzymać na gazie do stęgnięcia aż ponownie się zagotuje (cały czas mieszaj bo się porobią grudki). Odstawić z gazu i pozostawić do wystygnięcia.

post-15008-1247837156_thumb.jpg

gotowy budyń

BISZKOPT JASNY:

3 jajka

3 łyżki pudru

3 łyżki krupczatki

szczypta soli

pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia

BISZKOPT CIEMNY:

tak jak biszkopt jasny plus 1 łyżka kakao

Radzę je robić oddzielnie to wtedy wylejesz na blachę świeże i puszyste ciasto za każdym razem.

Białka ubić z cukrem na pianę, dodawać po żółtku. Dodać mąkę, wymiksować, dosypać krupczatkę, sól i proszek (i kakao). Wylać na wysmarowaną blachę (może być wyłożona papierem lub folią aluminiową). Piecw nagrzanym do ok. 180-190st.C piekarniku przez 17 minut. Po tym wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i potrzymać przez jakieś 2-3 minuty to mamy dużą sząnsę że biszkopt nie opadnie.

W międzyczasie jak czekamy na upieczenie biszkopta robimy galaretki i odstawiamy do wystygnięcia.

Z ciemnego biszkopta kieliszkiem wycinamy dziurki i kroimy tyle plasterków banana ile dziurek zrobiliśmy i jedziemy dalej.

post-15008-1247838129_thumb.jpg

MASA BUDYNIOWA:

1 masło roślinne

wcześniej przygotowany budyń

sok z pół cytryny

1 łyżka kakao

Masło rozkręcić, dodawać po łyżce budyniu. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao a do drugiej sok z cytryny (masa się się zważy, a przynajmniej tak to wygląda ale zapewniam że nic niekomu się nie stanie, dobra jest), bardzo dokładnie wymiksować.

post-15008-1247837894_thumb.jpg

gotowe masy

MASA Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO:

2 serki

połowa z przygotowanej galaretki

reszta bananów pokrojonych w kostkę

Tężejącą galaretkę połączyć z serkiem, dobrze wymieszać i dodać banany (i znowu wymieszać :lol: ).

KOLEJNOŚĆ WARSTW:

1. Biszkopt jasny

post-15008-1247838189_thumb.jpg

2. Masa ciemna

post-15008-1247838218_thumb.jpg

3. Biszkopt ciemny

post-15008-1247838244_thumb.jpg

4. Do dziurek wciskamy plasterki banana (grubość wedle uznania)

post-15008-1247838299_thumb.jpg

5. Zalewamy tężejącą galaretką

post-15008-1247838358_thumb.jpg

pozostawić do całkowitego stężenia

6.  Na to masa z serków homogenizowanych i wciskamy kółka z biszkopta ciemnego

post-15008-1247838469_thumb.jpg

znowu pozostawić do stężenia

7. Smarujemy masą cytrynową

post-15008-1247838515_thumb.jpg

8. Na to bita śmietana (nie jestem dobra w dekoracjach z bitej śmietany)

post-15008-1247838677_thumb.jpg

Pozostawić w tortownicy i w lodówce jeszcze przez jakieś 2-3 godziny niech wszystko się porządnie ściągnie, potem dopiero odczepić ścianki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.