zdzisiu197 Opublikowano 30 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2009 znalazłem przepis na necie...: Kilogram ryżu wsypać do butli i zalać 8 litrami wody przegotowanej z 2.5 kg cukru (ostudzonej), dodając 120 g rodzynek i 7 dag drożdży(zwykłych w kostce). Butlę zamknąć korkiem z rurką fermentacyjną i postawić w ciepłym pomieszczeniu na 15 dni. Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania. Rozlać do butelek. ...i mam pytanie: czy na balon 10l będzie dobry czy dać mniej wody??? bo kumpel mi mówił żebym uważał z tym bo może mi rozsadzić gąsiora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Witaj. Musisz te winko zrobić w większym gąsiorze albo zmniejszyć składniki.Wsypując do 8litrów wody 2,5kg cukru=10,5l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 To może takie proporcje: 6,5l wody 2 kg cukru 90 g rodzynek 5 dag drożdży karmel z cukru 65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 6,5l wody 1,5kg cukru=8l od rodzynek też będzie słodkie winko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 no ale takie proporcje mogą być? bo w sumie chcę mieć słodkawe wino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 a może podaj jakie proporcje będą najlepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiu197 Opublikowano 31 Lipca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 dobra zrobiłem co trzeba ale nie wiem o co chodzi w tym: "Następnie zlać ostrożnie wino, zrobić karmel z 80 dag cukru (nie przypalić) i dodać do wina, aby nabrało barwy. Zostawić do sklarowania." jak zlać gdzie zlać o co w tym chodzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 31 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2009 Zlej te wino np.do garnka bez ryżu,rodzynek,dodaj uszykowany karmel,wymieszaj i przelej w butelki. Odstaw do sklarowania. Jak wyjdzie dobre to napisz ja tez zrobię:-D Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiu197 Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 aha a ten karmel mam zrobić cukier z wodą czy z mlekiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2009 Z wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdzisiu197 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 i jeszcze ostatnie pytanie: jak dodam ten karmel do sklarowania to ile ma to wino stać w tym garnku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 jak dodasz karmel to przelej te winko do butelek niech się klaruje. Po tygodniu powinno być dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosia__66 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Winko zlej z powrotem do umytego gąsiora,a nie w butelki.Po miesiącu lub póżniej do butelek.Osad osiądzie na dnie gąsiora ,a nie w butelce,i jak byś nalewał to osad się znowu zmąci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beella Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2009 http://amatorsportu.blogspot.com/2009/07/wino-z-ryzu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.