Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Kaliope

Szarlotka Na Kruchym Cieście

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis dostałam od znajomej starszej pani. A ponieważ ostatnio mamy pod dostatkiem papierówek, postanowiłam upiec szarlotkę. Trochę urozmaiciłam recepturę. Ciasto jest naprawdę pyszne, także polecam :) Ciasto kruche: - kostka margaryny Kasi - 1/2 kg mąki krupczati - 25 dag cukru pudru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3-4 żółtka - 2 łyżki gęstej śmietany (u mnie 18% śmietana szczeciniecka) Wszystkie składniki posiekać razem, na końcu dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, jedną większą (2/3), drugą mniejszą (1/3). Włożyć do zamrażarki. Nadzienie: - około 2 kg jabłek (u mnie papierówki) - płaska łyżeczka cynamonu - cukier (ilość zależnie od tego jak słodkie jabłka lubimy, ja dałam około 1/2 szklanki) - cukier waniliowy - rodzynki, orzechy włoskie, skórka pomarańczowa Dodatkowo kilka biszkopcików startych na tarce lub trochę bułki tartej. Jabłka przygotować dzień wcześniej: obrać, pokroić w drobne kawałki i rozgotować razem z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Włożyć na durszlak i zostawić do następnego dnia, żeby ociekły z nadmiaru soku. Ja odstawiłam jedynie na 2 godziny, odcedziłam (gęsty mus jaki został wykorzystałam do naleśników) i wyłożyłam na podpieczone ciasto. - dużą blachę wysmarować tłuszczem, większą część ciasta zetrzeć na tarce - podpiec w temp 180 stopni około 15-20 minut. - podpieczone ciasto posypać startymi biszkoptami (żeby masa jabłkowa nie wsiąkła za bardzo w ciasto), następnie wyłożyć jabłka, znów posypać startymi biszkoptami, zetrzeć resztę ciasta i piec dalej przez 45-50 minut. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Można zrobić też inaczej: na jabłka ułożyć paseczki z mniejszej części ciasta a po upieczeniu wierzch posypać bakaliami (rodzynki, posiekane orzechy, skórka pomarańczowa) i polukrować. Ja do nadzienia dałam jeszcze dodatkowo kilka jabłek startych na tarce (posypałam cukrem i cynamonem, odsączone z soku wyłożyłam na rozgotowane jabłka) + kilka jabłek pokrojonych po prostu w plasterki a całość jeszcze raz posypałam cukrem waniliowym i sparzonymi rodzynkami. Na to starte ciasto i do piekarnika :roll: Jeszcze ciepłe ciasto posypałam cukrem pudrem. Wspaniale pachnie i smakuje. Gorąco polecam a na zachętę wklejam fotki: post-8290-1250089152_thumb.jpg post-8290-1250089226_thumb.jpg post-8290-1250089317_thumb.jpg post-8290-1250089400_thumb.jpg post-8290-1250089475_thumb.jpg post-8290-1250089563_thumb.jpg post-8290-1250089629_thumb.jpg post-8290-1250089737_thumb.jpg post-8290-1250089826_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marzycielko dziękuję i gorąco polecam placuszek :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Campari dziękuję za miłe słowa. Zapewniam że ciasto jest pyszne, cieszę się, że przepis Cię zainteresował. Pozdrawiam :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rodzinka zażyczyła sobie szarlotkę więc ponownie polecam mój przepisik :grin: Tym razem upiekłam jednak z małymi zmianami, bez gotowania jabłek, a jedynie pokroiłam je w cienkie plasterki i część starłam na tarce, do tego cukier i cynamon. Zachęcam :-( post-8290-1252919490_thumb.jpg post-8290-1252919629_thumb.jpg post-8290-1252919724_thumb.jpg post-8290-1252919782_thumb.jpg post-8290-1252919840_thumb.jpg post-8290-1252919939_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze nigdy nie zrobiłam tak wspaniałej szarlotki nieskromnie powiem! Dzięki za przepis. :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu Droga! Nie wiesz nawet jak bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu i ciasto się udało!!! Dla mnie to ogromna radość! Twoja szarlotka bardzo apetycznie wygląda! Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę dobrego dnia :grin: Kinga.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość ELenka

Jedna uwaga, jeśli nie odstawi się jabłek tylko wrzuci od razu pokrojone do garnka, to po godzince duszenia z bakaliami i miodem zamiast cukru, można przełożyć je na ściereczkę lnianą i powiesić nad miską do odcieknięcia. W Cieście efekt ten sam nie jest całe mokre, natomiast syrop który się zbierze jest pyszny ;) Choć jeszcze nie wiem do czego go wykorzystać ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może jako sos do naleśników? ;) Pozdrówki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam ! Dzisiaj upiekłam szarlotkę z pierwszych papierówek Dołączona grafika . Kingo dziekuję za świetny przepis -szarlotka wyśmienita , zjedzona w połowie na ciepło Dołączona grafika .Zrobiłam z mniejszej porcji na tortownicę .Uzyłam jogurtu zamiast smietany.Poszłam tez na łatwiznę z jabłkami - obrane pokroiłam w mniejsze czastki , przesypałam lekko cukrem i cynamonem , dodalam odrobinę tartej bułki -do wchłonięcia soku. Nie dałam bakalii .Piekłam w trakcie przygotowywania obiadu Dołączona grafika .ZACHĘCAM , SEZON JABŁKOWY ROZPOCZETY -CIASTO PYCHA !!!

Pozdrawiam serdecznie !

post-6888-1280662237,7673_thumb.jpg

post-6888-1280662265,4584_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dorotko dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu! Cieszę się bardzo, że ciasto smakuje, a zdjęcia są super! Może dzięki Tobie i inne osoby skuszą się na tą szarlotkę :smile: Ja pewnie też niedługo znów ją upiekę. Dzisiaj natomiast u mnie ciasto z kremem i wiśniami, bo siostra ma urodziny. Pozdrawiam ciepło!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zanim truskawki potanieją na tyle, że będzie można piec z nimi różne pyszności, chciałabym przypomnieć mój przepis na szarlotkę :) U mnie tym razem w uproszczonej wersji - jabłka pokrojone w cienkie plasterki, przesypane cukrem waniliowym i bułką tartą. Pieczona wczoraj o 23 :sad:)) Tak mnie jakoś naszło... :-( post-8290-041063400 1307180459_thumb.jpg post-8290-083072100 1307180493_thumb.jpg Życzę wszystkim udanej soboty i niedzieli :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.