Skocz do zawartości

Likier Z Mirabelek


gosia_p

Rekomendowane odpowiedzi

Likier mirabelkowy 1 kg mirabelek (dziko rosnących, nie szczepionych!) 1 l spirytusu 95 % 1 kg cukru + 70 dkg cukru 500 ml wody +300 ml wody Mirabelki rozkrojone, razem z pestkami - zalać spirytusem 95%. Po tygodniu zlać spirytus i zasypać śliwki cukrem, trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu, wstrząsając co kilka dni. Po 3 tygodniach zlać syrop, wymyć śliwki 2 x 250 ml wody. (tego roztworu jest ok.. 1 litr). Połączyć oba płyny, a następnie dodać do tego roztwór 300 ml wody z rozpuszczonym w niej 70 dkg cukru. Po kilku dniach przefiltrować do butelek. Jeżeli filtruje się przez lejek z watą, to likier jest opalizujący, cierpliwi filtrują przez filtr papierowy do kawy, wtedy likier jest bezbłędnie klarowny. Z tej proporcji powstaje ok.2 litry likieru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.