sylwuśka Opublikowano 12 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2009 Kopiec Kreta: Moj Biszkopt: 6 jaj 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. máki 1 duza lyzeczka proszku do pieczenia Kakao by biszkopt zrobil sie ciemny. Krem: 3 smietany kremówki 3 lyzki zelatyny cukier waniliowy Banany. Bilka ubic/zmiksowac na sztywna piane, dodajác cukier. Nastpenie dodawac zóltka caly czas miksowac. Gdy konsystencja bedzie gladka. Dodac make zmieszana z proszkiem do pieczenie i w dalszym ciagu mieszajac :) Biszkopt wylewamy na blache nasmarowana margaryna i bulka tarta. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni 30-35 minut. Krem: Kremówki wlewamy do miski i miksujemy.Zelatyne rozpuszczamyw goracej wodzie i dodajemy do naszych kremowek.( do kremu mozemy dodac tabliczke pokruszonej ciemnej czekolady) Gdy biszkopt bedzie juz gotowy, musimy poczekac by chwile ostygl. Wydubujemy wszystko ze srodka zostawiajac 2-3 cm spodu i boczne scianki. Biszkopt nasáczamy kawá (rozpuszczalna). Ukladamy w srodku banany i skrapiamy je cytryná.Na banany wylewamy nasz krem i formujemy z niego kopiec kreta :) Wierzch przykrywamy wczesniej wydubanym ciastem. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki i masa posztywniala, dzieki czemu bedzie latwiej kroic :) Musze przyznác ze mój kopiec kreta nie wyglada tak smacznie jak powinnien robilam go pierwszy raz i zamiast przykryc kopiec srodkiem( ciastem biszkoptowym)poszlam na latwizne i przykrylam go górna czescia biszkoptu, która wczesniej scielam nozem :) .To utrudnilo mi krojenie ciasta i zepsulo troszke jego wyglad. Ale i tak znakomity smak pozostal. Uwierzcie mi naprawde warto chociaz raz sprobowac tego ciasta :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sysia80 Opublikowano 16 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2009 super wyglada mimo wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.