Skocz do zawartości
Jolcia

Chleb Orkiszowy

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki -50 g sezamu -50 g siemienia lnianego Sezam i siemie zalać wodą i odstawić na godzinkę -250 g maślanki -200 ml wody -500 g mąki orkiszowej -100 g mąki żytniej -1 1/2 łyżeczki soli -paczuszka suszonych drożdży -1 łyżeczka cukru -1 łyżeczka mielonej kolendry ( kto nie lubi nie dodaje) Drożdże rozrobić w wodzie.Wszystkie składniki połączyć i wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (rośnie wolno).Następnie przełożyć do foremki.poczekać aż wyrośnie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i pieć ok 1 godziny.Po 30 minutach pieczenia ja zmniejszam trochę temperaturę. Chleb można piec w maszynie.Jest bardzo smaczny i delikatny. Rodzinka była zachwycona jak go upiekłam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja kupiłam w Auchanie. Cieszę się ,że was zainteresował chlebek .Koleżanką w pracy też posmakował. Od kilku tygodni u mnie w pracy jest masowa produkcja chleba wieloziarnistego.Każdy woli upiec własny chlebek niż kupować. Czekam na opinie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kupiłam niestety tylko gotową mieszankę chleba orkiszowego > ale i tak się cieszę ;) Jak już się upiecze to cyknę fotkę :shock:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oto mój chlebek.Niestety końcówka,bo za późno się zorientowałam, a znikał szybciutko.Pozdrawiam.

post-2826-1256563086_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.