Jolcia Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Składniki na 24 sztuki. -250ml. mleka -100g masła -1/2 szkl. cukru -1/2 łyżeczki soli -1 łyżka suszonych drożdży -3 duże jajka -4 i 1/2 szkl. mąki - troche roztopionego masła do smarowania. Do drożdży dodać trochę mąki ,cukru i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Rozrobić i poczekać aż wyrośnie.Resztę mleka zagotować,dodać masło i resztę cukru.Ostudzić. Do misy wsypać mąkę , dodać wyrośnięte drożdże, mleko, jajka i wyrobić na gładkie ciasto. przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 3 części.Z każdej wałkować placek o średnicy ok 22 cm. Placki smarować roztopionym masłem. Następnie pokroić na 8 części i zwijać rogale. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia.Jak wyrosną to posmarować roztopionym masłem i do nagrzanego piekarnika na ok 15 minut. Rogale są rewelacyjne , a posmarowane masełkiem to niebo w gębie. Przepis znalazłam w internecie szukając stonek z wypiekaniem chleba. Jak córka wróci z uczelni to wstawię zdjęcia, bo ja jeszcze nie potrafię ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 28 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 oto obiecane zdjecia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halina mlodzieniak Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Ale slinka cieknie... cudowne te rogaliki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 Jolciu piękne te rogale!!! Jak z piekarni.. i widać że pulchniutkie.. ajajaj... wyobrażam sobie ten zapach świeżego pieczywka.. no i smak! ;) Gratuluję udanego wypieku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tuska Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Witaj,ale super rogaliki jutro będę piekła na wyjazd w sam raz.Cieplutko pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 29 Października 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Dzięki za miłe słowa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DoDomku Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Rogale wyglądaja naprawde bardzo apetycznie,chyba też musze spróbowac wg Twojego przepisu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi