Skocz do zawartości

Kopytka Z Kalarepką Na Słodko


jazzu

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis z rodzaju prostych łatwych i przyjemnych. Urodził się z potrzeby wyczyszczenia lodówki :)

Potrzebne:

- karkówka

- oliwa z oliwek

- świeży rozmaryn

- łyżka musztardy

- ciemny sos sojowy

- 2 łyzki miodu

- czosnek

- kopytka ziemniaczane

- 2 średnie kalarepki

- cebula

- śmietana do sosów

- zielona pietruszka

- ostra papryczka

- masło

Marynata:

rozcieramy w moździerzu oliwę z oliwek, rozmaryn, łyżkę musztardy, łyżkę miodu, łyżkę sosu sojowego i czosnek

Sosik

na masełku szklimy cebulkę i podsmażamy kalarepkę z łyzką miodu do skarmelizowania, następnie całość dusimy pod przykryciem do zmięknięcia, dodając do smaku ostrą papryczkę w pożądanej ilości. Następnie dodajemy śmietanę do zagęszczenia sosu i sól/pieprz do smaku. Na koniec dodajemy dużą ilość pietruszki drobno posiekanej.

Całość podajemy z kopytkami i grillowaną karkówką.

Potrawa eksperymentalna ale na prawdę bardzo dobra. Doskonale komponuje się z zupą - kremem z dyni. Wypróbowana już przeze mnie na kilku imprezach ze znajomymi i reklamacji nie było :mrgreen:

Polecam! ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.