Skocz do zawartości

Rybka Lubi Pływać - Pstrąg Z Warzywami


djsimo

Rekomendowane odpowiedzi

Rybę jeść trzeba często! Ryba jest zdrowa i dobra na wszystko :D Tak się przynajmniej reklamował w TV pan Rybka :) A ja wcale nie uważam ażeby było inaczej, ryby jeść trzeba. Pierwszą rybką, która idzie pod nóż będzie pstrąg - a dokładniej filety z pstrąga. Czas przygotowania i upieczenia w piekarniku sądzę, że nie dłużej niż 40min. Do dzieła.

Składniki:

-1 filet z pstrąga [na 1 os]

-1 marchewka

-1 pietruszka korzeń

-1 czerwona cebula

-1-2 cytryny

-świerze zioła : koperek oraz bazylia

-1-2 łyżeczki masła

-sól, pieprz

ponadto: folia aluminiowapost-7941-1259012033_thumb.jpg

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik na 180-2000C. Filety odmrażamy wcześniej jeśli były mrożone, płuczemy pod zimną wodą, osuszamy. Solimy, pieprzymy z obu stron. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na średnich oczkach. Cebule kroimy na pół, tniemy w piórka. Zioła rwiemy ręcznie na mniejsze, bądź szatkujemy nożem. Odrywamy kawałek folii alumioniowej o długości zależnej od wielkości fileta, jednak pamiętajmy, żeby rozwinąć więcej, ponieważ rybe będziemy zawijać w "sakiewke" z tejże folii. Kładziemy filet skóra do dołu, na wierzch kładziemy tartą marchewke i pietruszke, cebulę, zioła. Na wierzch można dać, ale nie jest to konieczne 2 platerki cytryny i łyżkę masła. Zawijamy sakiewke w taki sposób aby żadne soki nie wydostały się na zewnątrz, ale zostawiamy troche wolnej przestrzeni w środku. Rybę wkładamy na około 20 min, po tym czasie można sprawdzić czy warzywa i ryba są już gotowe. Jesli nie , to zostawiamy na kolejne 5-10 min. Rybę można podać z frytkami, bądź pieczonymi ziemniakami.

Smacznego.

Saymon

[ -->post-7941-1259012033_thumb.jpg http://www.passionfood.blox.pl ]

post-7941-1259012043_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.