Bahus Opublikowano 9 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Dorsz po darłowsku 80 dag filetów z dorsza bez skóry, 2 średnie cebule, 2 łyżki ostrej musztardy, 1 łyżeczka suszonego oregano, 5 łyżek grubo startego żółtego sera, 1 łyżka masła, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do wysmarowania naczynia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na maśle. Filety z ryby umyć i osuszyć. Posolić i popieprzyć. Podzielić na porcje. Rybę ułożyć w wysmarowanym tłuszczem żaroodpornym naczyniu. Posmarować musztardą. Obłożyć cebulą. Oprószyć sproszkowanym oregano i obicie posypać startym żółtym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do miękkości ryby. Podawać z ziemniakami pure i sałatką z czerwonych buraków. Cytuj
Bahus Opublikowano 9 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2005 Potrawę tę wymyśliła moja kuzynka z Darłowa. Oregano było z ogródka, a więc trochę mniej aromatyczne niż włoskie, czy hiszpańskie. Proponuję stosować go umiarkowanie. Nadmiar może zepsuć potrawę, która jest "niebem w gębie" Bahus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.