Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
teresap

Ciastka Półfrancuskie

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś lubi ciasto francuskie bardzo polecam. Przepis pochodzi z książki ”Przepisy Czytelników „

60 dag mąki

50 dag margaryny

4 żółtka

6-8 łyżek kwaśnej śmietany 18%

Szczypta soli

Wszystko zagnieść i do lodówki na minimum 2godz

Wałkujemy na grubość pół centymetra (czyli grubiej) wycinamy ciasteczka , układamy na blaszce wyłożonej papierem i lekko natłuszczonej . Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Ciastka układać jedno obok drugiego bo się kurczą ale w górę podrastają

Do pieca nagrzanego 200 stopni i do zarumienienia około 20 mn

SMACZNEGO

A co z białkami ?

Podam innym razem placek orzechowy na białkach

post-6127-1261091332_thumb.jpg

post-6127-1261091345_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale, pysznie wyglądają te ciasteczka, dzięki za przepis pozdrawiam Magdalena :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale rumiane te ciacha :) Az chce się zjeść. I ten gruby cukier, jak byłam mała podjadałam go z szafki :D Ciasteczka już dodałam do moich planów świąteczno-noworocznych. Będą hitem karnawału w moim domu :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.