teresap Opublikowano 15 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Przepis mam z gazety i wart jest polecenia, ciasto robi się szybko... ;) Składniki Ciasto 8 jajek 1 1/2 szkl cukru 1 kostka margaryny 2 dobre szkl mąki 2 łyżeczki proszku 3-4 łyżki mleka lub 30% śmietany 2 łyżeczki kakao 15 dag wiórek kokosowych 1 1/2 -2 kg jabłek Cynamon 2 łyżeczki kaszy Wykonanie Żółtka ,3/4 szkl cukru i margarynę ucieramy , bardzo dokładnie do powstania kremu. Dodajemy makię z proszkiem mleko i na końcu pianę z 3 białek Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao Zostało nam 5 białek które ubijamy z resztą cukru i dodajemy wiórki kokosowe Na blachę wyłożoną papierem kładziemy Ciasto ciemne + piana z kokosem + jabłka starte i wymieszane z cynamonem i kaszą i na to ciasto jasne , aby się ciasto dobrze nakładało na jabłka trzeba łyżkę maczać w wodzie Pieczemy w 175 stopniach około 50 - 60 min Polewa 10 dag margaryny + skąpa 1/2 szkl cukru (skąpa) + 4 łyżki mleka , zagotować jak się wszystko rozpuści dodajemy 5-15 dag chałwy mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy ciasto Życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 EKSTRA!!! Kolejne ciasto do wypróbowania, może na następny tydzień bo dziś już piekę ciasto cynamonowe i sernik ;) Teresko dzięki za tak interesujący przepis! Coś zupełnie nowego.. ciekawa jestem smaku tej polewy z chałwą. Na pewno upiekę! Pozdrawiam i życzę miłego dnia :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Po co ja tu zagladam :D na pewno ciasto jest pyszne bo uwielbiam chalwe, sezamowiec jest z chalwa i jest jednym z moich ulubionych ciast, to tez wyglada bosko ale zle sie czuje po zjedzeniu slodkiego :D tak to bywa w stanie blogoslawionym :-D ale jak tylko bede mogla to jesc, zjem cala blache ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 Teresko bardzo ciekawie się zapowiada > wygląda smakowicie > no i ciekawość mnie zżera jak smakuje ta polewa:P Koniecznie muszę wypróbować ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondi Opublikowano 16 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2010 ciekawy przepis , ile należy dodać margaryny ? 250 g (kostka) czy chodzi o kaszę mannę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Moje Panie bardzo się cieszę że ciasto kusi ale najbardziej się cieszę ze Kinga wróciła do nas i mam nadzieję że wszystko jest na dobrej drodze Gratuluję „Mart” stanu błogosławionego i życzę szczęśliwego rozwiązania A co do ciasta mam nadzieję że nie tylko wygląda dobrze ale i smakować będzie !!! Co do margaryny poprawiłam , oczywiście chodziło o kostkę Najlepsze jest na drugi dzień Zachęcam do upieczenia Wszystkie Panie POZDRAWIAM ;) :D :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 17 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2010 Teresko bardzo dziękuję za miłe słowa, jesteś kochana! Czuję się dużo lepiej i narazie wszystko jes ok. Mart, ja również życzę Ci wszystkiego dobrego! I wszystkich pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mart Opublikowano 18 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2010 Dzieki dziewczyny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 22 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2010 Teresko, chcę upiec to ciasto ale powiedz mi jeszcze jaka blaszka będzie odpowiednia? Bo ja mam taką dużą 40x25cm i obawiam się czy nie jest za duża patrząc na ilość składników? (zawsze daję 3 szklanki mąki do ciasta na tę wielkość blachy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teresap Opublikowano 23 Stycznia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Kingo podaje Ci wymiar 22, 5 - 37,5 spodu blachy na której piekłam ja Jeśli masz obawy dodaj troszki mąki więcej 1łyżkę a potem dodasz mleczaka też 1 łyżkę więcej Powinno być okej Pozdrawiam i czekam na opinie fachowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Teresko dziękuję za odpowiedź. Przeczytałam dopiero teraz, a ciasto już wyjęte z pieca, stygnie :) Zrobiłam ściśle według przepisu i mam nadzieję, że będzie ok. Wygląda i pachnie wspaniale, jeszcze tylko polewa... i degustacja :grin: Zdjęcia zamieszczę trochę później bo akurat rozładowała mi się bateria w aparacie. A co do "fachowca", to doceniam Twoje słowa Teresko, ale ja absolutnie, pod żadnym względem za fachowca się nie uważam!!! :D Dla mnie to Ty, Ela (Apsik) i Halinka (Ina) jesteście autorytetami w sprawach kulinarnych a ja się od Was uczę! Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 23 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2010 Teresko kolejne ciasto zaproponowane przez Ciebie i znów muszę powiedzieć, że rewelacja!! Wszystkim bardzo smakuje a najlepsza ta polewa z chałwy :D Poczyniłam drobniutkie zmiany: jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w cieniutkie plasterki a wiórków kokosowych dałam trochę więcej, bo 20dag. Reszta bez zmian (chałwy 10dag). Zrobiłam zdjęcia ale mój aparat ostatnio szwankuje a dziś gdy przerzucałam zdjęcia do komputera zupełnie się "zawiesił".. udało mi się uratować tylko te dwie fotki... Najlepsze (ciasto w przekroju) chyba już przepadły. Jutro postaram się jeszcze coś wykombinować. Ciasto bardzo ciekawie wygląda, jest wilgotne dzięki jabłkom i wiórkom. Bardzo dobre połączenie smaków. Dla mnie bomba! :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Udało mi się naprawić aparat więc załączam zdjęcia :D U mnie warstwa z jabłkami nie jest tak wyraźnie widoczna bo pokroiłam jabłka na cienkie plasterki a nie ścierałam na tarce. Ciasto jest bardzo smaczne, stawiam 5 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 24 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2010 Kinguś ciasto jak zawsze piękne-ja także mam na nie ochotę-może w przyszłym tygodniu -zobaczę co mi jeszcze przez tydzień przyjdzie do głowy. Napewno jest dobry jak wszystkie przepisy naszej Tereski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.