Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
teresap

Ciasto Jabłkowe Z Chałwą

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis mam z gazety i wart jest polecenia, ciasto robi się szybko... ;)

Składniki

Ciasto

8 jajek

1 1/2 szkl cukru

1 kostka margaryny

2 dobre szkl mąki

2 łyżeczki proszku

3-4 łyżki mleka lub 30% śmietany

2 łyżeczki kakao

15 dag wiórek kokosowych

1 1/2 -2 kg jabłek

Cynamon

2 łyżeczki kaszy

Wykonanie

Żółtka ,3/4 szkl cukru i margarynę ucieramy , bardzo dokładnie do powstania kremu.

Dodajemy makię z proszkiem mleko i na końcu pianę z 3 białek

Ciasto dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao

Zostało nam 5 białek które ubijamy z resztą cukru i dodajemy wiórki kokosowe

Na blachę wyłożoną papierem kładziemy

Ciasto ciemne + piana z kokosem + jabłka starte i wymieszane z cynamonem i kaszą i na to ciasto jasne , aby się ciasto dobrze nakładało na jabłka trzeba łyżkę maczać w wodzie

Pieczemy w 175 stopniach około 50 - 60 min

Polewa

10 dag margaryny + skąpa 1/2 szkl cukru (skąpa) + 4 łyżki mleka , zagotować jak się wszystko rozpuści dodajemy 5-15 dag chałwy mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i smarujemy ciasto

Życzę smacznego

post-6127-1263584267_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

EKSTRA!!! Kolejne ciasto do wypróbowania, może na następny tydzień bo dziś już piekę ciasto cynamonowe i sernik ;) Teresko dzięki za tak interesujący przepis! Coś zupełnie nowego.. ciekawa jestem smaku tej polewy z chałwą. Na pewno upiekę! Pozdrawiam i życzę miłego dnia :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po co ja tu zagladam :D na pewno ciasto jest pyszne bo uwielbiam chalwe, sezamowiec jest z chalwa i jest jednym z moich ulubionych ciast, to tez wyglada bosko ale zle sie czuje po zjedzeniu slodkiego :D tak to bywa w stanie blogoslawionym :-D ale jak tylko bede mogla to jesc, zjem cala blache ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teresko bardzo ciekawie się zapowiada > wygląda smakowicie > no i ciekawość mnie zżera jak smakuje ta polewa:P

Koniecznie muszę wypróbować ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciekawy przepis , ile należy dodać margaryny ? 250 g (kostka) czy chodzi o kaszę mannę ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Moje Panie bardzo się cieszę że ciasto kusi ale najbardziej się cieszę ze Kinga wróciła do nas i mam nadzieję że wszystko jest na dobrej drodze

Gratuluję „Mart” stanu błogosławionego i życzę szczęśliwego rozwiązania

A co do ciasta mam nadzieję że nie tylko wygląda dobrze ale i smakować będzie !!!

Co do margaryny poprawiłam , oczywiście chodziło o kostkę

Najlepsze jest na drugi dzień

Zachęcam do upieczenia

Wszystkie Panie POZDRAWIAM ;) :D :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teresko bardzo dziękuję za miłe słowa, jesteś kochana! Czuję się dużo lepiej i narazie wszystko jes ok. Mart, ja również życzę Ci wszystkiego dobrego! I wszystkich pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teresko, chcę upiec to ciasto ale powiedz mi jeszcze jaka blaszka będzie odpowiednia? Bo ja mam taką dużą 40x25cm i obawiam się czy nie jest za duża patrząc na ilość składników? (zawsze daję 3 szklanki mąki do ciasta na tę wielkość blachy).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kingo podaje Ci wymiar 22, 5 - 37,5 spodu blachy na której piekłam ja

Jeśli masz obawy dodaj troszki mąki więcej 1łyżkę a potem dodasz mleczaka też 1 łyżkę więcej

Powinno być okej

Pozdrawiam i czekam na opinie fachowca

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teresko dziękuję za odpowiedź. Przeczytałam dopiero teraz, a ciasto już wyjęte z pieca, stygnie :) Zrobiłam ściśle według przepisu i mam nadzieję, że będzie ok. Wygląda i pachnie wspaniale, jeszcze tylko polewa... i degustacja :grin: Zdjęcia zamieszczę trochę później bo akurat rozładowała mi się bateria w aparacie. A co do "fachowca", to doceniam Twoje słowa Teresko, ale ja absolutnie, pod żadnym względem za fachowca się nie uważam!!! :D Dla mnie to Ty, Ela (Apsik) i Halinka (Ina) jesteście autorytetami w sprawach kulinarnych a ja się od Was uczę! Pozdrawiam serdecznie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Teresko kolejne ciasto zaproponowane przez Ciebie i znów muszę powiedzieć, że rewelacja!! Wszystkim bardzo smakuje a najlepsza ta polewa z chałwy :D Poczyniłam drobniutkie zmiany: jabłek nie ścierałam na tarce tylko pokroiłam w cieniutkie plasterki a wiórków kokosowych dałam trochę więcej, bo 20dag. Reszta bez zmian (chałwy 10dag). Zrobiłam zdjęcia ale mój aparat ostatnio szwankuje a dziś gdy przerzucałam zdjęcia do komputera zupełnie się "zawiesił".. udało mi się uratować tylko te dwie fotki... Najlepsze (ciasto w przekroju) chyba już przepadły. Jutro postaram się jeszcze coś wykombinować. Ciasto bardzo ciekawie wygląda, jest wilgotne dzięki jabłkom i wiórkom. Bardzo dobre połączenie smaków. Dla mnie bomba! :) post-8290-1264279907_thumb.jpg post-8290-1264279960_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Udało mi się naprawić aparat więc załączam zdjęcia :D U mnie warstwa z jabłkami nie jest tak wyraźnie widoczna bo pokroiłam jabłka na cienkie plasterki a nie ścierałam na tarce. Ciasto jest bardzo smaczne, stawiam 5 :) post-8290-1264325522_thumb.jpg post-8290-1264325599_thumb.jpg post-8290-1264326353_thumb.jpg post-8290-1264326414_thumb.jpg post-8290-1264326505_thumb.jpg post-8290-1264327034_thumb.jpg post-8290-1264327100_thumb.jpg post-8290-1264327211_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kinguś ciasto jak zawsze piękne-ja także mam na nie ochotę-może w przyszłym tygodniu -zobaczę co mi jeszcze przez tydzień przyjdzie do głowy. Napewno jest dobry jak wszystkie przepisy naszej Tereski.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.