margaret65 Opublikowano 11 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2010 Faworki Składniki: 50dag mąki 6 żółtek 6 łyżek śmietany gęstej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Wykonanie: Mąkę wymieszać ze śmietaną ,dodać żółtka,szczyptę soli i proszek do pieczenia oraz spirytus (ale uważać na spirytus - nie wolno go lać na żółtko, bo się zetnie). Wyrabiać długo ciasto na jednolitą masę.Powinno mieć gęstość ciasta na makaron. Rozwałkować ciasto cienko,pokroić w cieniutkie płaty ciasta na paski szerokości 3 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego kawałka zrobić 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóż przez nie jeden koniec paska.Wkładać faworki partiami po kilka do rondla lub patelni, muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu.Oprószyć cukrem pudrem. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.