Skocz do zawartości

Faworki


margaret65

Rekomendowane odpowiedzi

<h3 class="red1">Składniki</h3>

  • 50dag mąki
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek śmietany gęstej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub octu spirytusowego
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypani

Etapy przygotowania

Mąkę wymieszać ze śmietaną ,dodać żółtka,szczyptę soli i proszek do pieczenia oraz spirytus (ale uważać na spirytus - nie wolno go lać na żółtko, bo się zetnie).

Wyrabiać długo ciasto na jednolitą masę.Powinno mieć gęstość ciasta na makaron.

Rozwałkować ciasto cienko,pokroić w cieniutkie płaty ciasta na paski szerokości 3 cm i długości 9-10 cm. W środku każdego kawałka zrobić 3-4-centymetrowe nacięcie wzdłuż i przełóżyć przez nie jeden koniec paska.Wkładać faworki partiami po kilka do rondla lub patelni, muszą swobodnie pływać w gorącym tłuszczu.Oprószyć cukrem pudrem.

post-11701-1265876758_thumb.jpg

post-11701-1265876794_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.