Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Bahus

Rosół z kury (typowo polski)

Rekomendowane odpowiedzi

Do takiego rosołu konieczny jest makaron domowej roboty i będzie pycha ;-)

Zgadzam się dobry rosół (dla mnie królowa zup) musi mieć makaron domowej roboty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję cebulę upieczoną na płytce palnika i suszony grzybek. Z przypraw tylko sól i pieprz, a z warzyw marchew, pietruszkę, selera, pora i kawałek kalarepki (1/4-1/2 główki). Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak najbardziej przypalona nad gazem cebulka musi być,ona daje lepszy smak, poza tym, prostota w gotowaniu rosołu tzn. marchew,pietruszka,seler -korzeń- suszony grzybek, lubczyk -czyli maggi, moja jest z ogrodu,albo w zimie zamrożona- :razz:??: i zastanawia mnie dalej ta kawa do rosołu, po co???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tajemnica dobroci rosołu tkwi w ilości składników. A więc: mięso mieszane - wiejska kura i wołowina, zalane zimną wodą, wtedy białko mięsa nie ścina się od razu i cały smak przechodzi do rosołu. Włoszczyzny powinno być dużo, a prażona cebula w ilości 1 sztuka na 1 litr wody. Pod koniec gotowania warto dodać kilka gałązek świeżego lubczyku (można użyć suszonego), wtedy nikt nie będzie poprawiał przy stole esencjonalności za pomocą maggi z glutaminianem sodu. Domowy makaron - to się rozumie samo przez się. Dobry rosół gotuje się powolutku przez kilka godzin. Jest naprawdę pyszny, szczególnie posypany drobno posiekaną natką pietruszki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.