asienka19873 Opublikowano 26 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2010 Przepis dolaczony byl do formy do zapiekania,ktora ostatnio kupilam Skladniki dla 3-4 osob: -500g filet wieprzowy(poledwica) -opakowanie cienkiego bekonu w plasterkach, -2-3 kubki (po 200g)smietany,najlepiej kremowki, -2-3 lyzki przecieru pomidorowego, -puszka(300g) pomidorow bez skorki, -2-3 zabki czosnku, -troche ketchupu (ok.1 lyzki), -papryka w proszku, -chili w proszku, -sol,pieprz, -rozmaryn w proszku, -suszona bazylia, -maslo do natluszczenia formy i ok 50g do posypania wierzchu zapiekanki(mozna je zamrozic) -bulka tarta(ok 2-3 lyzek) Wykonanie: Mieso umyc i osuszyc. Forme do zapiekania natluscic maslem. Miesko pokroic w medaliony i kazdy owinac polowka plastra bekonu,ulozyc w formie jeden obok drugiego. Pomidory odsaczyc i pokroic w kostke. W garnku podgrzac smietane,dodac do niej pomidory,ketchup,przecier pomidorowy i wymieszac,zagotowac. Dodac przecisniety przez praske czosnek,i pozostale przyprawy. Sos powinien byc pikantny! Pogotowac 2-3 minutki. Sosem zalac medaliony, posypac startymi wiorkami zimnego masla i odrobina bulki tartej. Zapiekac ok.40 min we wczesniej podgrzanym piekarniku w temp. 180°C. Polecam,super smaczne! Uwaga: Jedyna rzecza jaka zmienilam w przepisie bylo to ze przygotowane medaliony podsmazylam na silnie rozgrzanej patelni ,bardzo krotko z obu stron,reszta jak w przepisie bylo naprawde pyszne,podalam do tego ryz z kurkuma i zielona salate z kolorowa papryka. niestety zapomnialam o fotkach..jak bede robila nastepnym razem to dodam fotki oczywiscie. Polecam sprobowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asienka19873 Opublikowano 26 Marca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2010 dzis robilam medaliony z filetu wieprzowego ,zalaczam fotki :) moze ktos sie skusi :D robilam z ziemniaczkami lub ryzem do wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.