Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
zdybka82

Zapiekanka Ziemniaczana

Rekomendowane odpowiedzi

ZAPIEKANKA SKLADNIKI: 1-2 filety z kurczaka(przyprawic) 0,5kg ziemniakow(lub wiecej ugotowac) 15dag.pieczarek (usmarzyc) 1 duza cebula surowa 3 jajka 4lyzki mleka kielbasy lub szynki w plastrach zolty ser przyprawy:oregano,slodka papryka w proszku,sol,pieprz,lub przyprzwa do ziemniakow. PRZYGOTOWANIE: -smarujemy margaryna zaroodporne naczynie -wykladamy pokrojone w plastry ziemniaki -posypujemy przyprzwami,ukladamy pokrojone kawalki kurczaka -nastepnie ukladamy pieczarki, posiekana cebule -przykrywamy warstwa ziemniakow mazna rowniez posypac przyprawami -polewamy jajkami roztrzepanym z mlekiem -ukladamy plastry dowolnej kielbasy -posypujemy lub ukladamy zoltym serem PIECZEMY OK. 45min. w temp.180C POD PRZYKRYCIEM GORACO POLECAM BARDZO SMACZNE MOZNA PODAC Z BUKIETEM SUROWEK. PRZEPIS ZNALAZLAM W GAZETCE ''PRZESLIJ PRZEPIS''

post-16645-1267292617_thumb.jpg

post-16645-1267292641_thumb.jpg

post-16645-1267292668_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No z tym szpinakiem to rzeczywiście fajny pomysł, dzięki :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

też podbijam, że z szpinakiem byłoby bardziej kolorowo i smacznie :) bez oczywiście pewnie też smacznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trzeba się skusić i przekonać osobiście :)

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

Mam dla Was łatwy przepis na francuską zapiekankę z aksamitnym śmietankowo-serowym sosem.
Smacznego:)

Składniki:

1 kg ziemniaków pokrojonych w cieniutkie plasterki
200 ml śmietanki 30%
100 ml mleka 3,2%
1 jajo
125 gram startego żółtego sera
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu,
1/2 łyżeczko oregano
2 ząbki czosnku

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dnia 29.03.2016 o 12:36, potysiak napisał:

podbijam :) fajną opcją do tej zapiekanki jest jeszcze dodanie szpinaku

Dokładnie. ja tez czesto robie ze szpinakiem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Fajne są te Wasze porady i przepisy, dzięki :) 

 

No ja ostatnio zakocham się w szpinaku, i w tym roku nawet go sobie zasiałam ;) zobaczymy co to z tego wyjdzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

próbowałam ostatnio upichcić coś podobnego i byłam pewna że mi nie wyszło, ale kiedy podałam do stołu to wszyscy byli zachwyceni! Takie danie to świetny pomysł na pozbycie się zbędnych rzeczy z lodówki. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.