Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

PrzygodyGabi

Smakowicze
  • Zawartość

    28
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O PrzygodyGabi

  • Tytuł
    Nowy forumowicz

Informacje o użytkowniku

  • Płeć
    Kobieta
  • Lokalizacja
    Poznań
  • Zainteresowania
    Kuchnia koreańska, japońska.
  1. Tajska zupa z kurczaka

    Zapraszam na film z przepisem jak w prosty sposób zamienić rosół w aromatyczną tajską zupę. Smacznego:) Składniki: 1,5 l rosołu z kurczaka 1 opakowanie makaronu ryżowego 8 ząbków czosnku 6 plasterkow korzenia imbiru wraz ze skórką 2 gwiazdki anyżu 1 łyżeczka ziaren pieprzu syczuańskiego 1 laska cynamonu 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki sosu rybnego 500 gram piersi z kurczaka smażone płatki czosnku natka kolebdry kielki fasoli mung czerwone i zielone chili sos hoisin Sos sriratcha
  2. Prawdziwy czeski gulasz

    Serdecznie zapraszam na klasyk czeskich gospod-cudowny gulasz z wołowiny podawany zazwyczaj z knedlikami. Smacznego:) Składniki: 1 kg mięsa wołowego na gulasz 600 ml bulionu-warzywny lub wołowy 50 gram smalcu 3 białe cebule 2 liście laurowe 1 łyżka mielonej ostrej papryki 2 łyżki mielonego kminku 4 łyżki mielonej słodkiej papryki 2 szczypty majeranku 2 łyżki przeciśniętego czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki bułki tartej do zagęszczenia Najlepiej smakuje z knedlikami lub kluskami na parze.
  3. Chińskie placuszki z dymką

    Zapraszam na bardzo łatwy przepis na cudowne, chrupiące placuszki z dymką:) Smacznego:) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzątku 2 pęczki posiekanej dymki olej sezamowy sól olej do smażenia
  4. Zupa wonton

    Zapraszam na przepis na domową wersję klasyka menu chińskich restauracji-zupę wonton. Smacznego:) Składniki: Wontony: 2 opakowania gotowego ciasta na pierożki wonton 500 gram mielonej wieprzowiny 7 dużych krewetek tygrysich-ok 200 gram 2 cm korzenia imbiru 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki skrobi kukurydzianej 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu sojowego 1/2 łyżki chińskiego wina do gotowania 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki oleju sezamowego Bulion: 1 litr lekkiego bulionu drobiowego 1 łyżeczka sosu sojowego 1 pęczek dymki 5 plasterków imbiru wraz ze skórką 2 ząbki czosnku
  5. Zapraszam na bardzo prosty i szybki w wykonaniu smażony makaron ryżowy z wołowiną. Smacznego:) Składniki: 200 gram ligawy wołowej 200 gram makaronu ryżowego 2 łyżki sosu sojowego 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek dymki 1 opakowanie 200 gr kiełków fasoli mung dwie garście liści szpinaku 4 łyżki oleju roślinnego Sos: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka chińskiego wina do gotowania 1 łyżka sosu ostrygowego 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
  6. Serdecznie zapraszam na wersję wegetariańską pysznej potrawy kuchni chińskiej-makaronu dan dan. Smacznego:) Składniki: 100 gram granulatu sojowego 400 ml wody 3 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 2 cm imbiru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki pasty doubanjiang lub czerwonego miso 1 łyżka cukru zblanszowany szpinak Bulion: 500 ml wody 4 grzyby suszone shitake kilka sztuk kombu 400 ml mleka sojowego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 4 łyżki pasty tahini 1 łyżka octu ryżowego
  7. Wegetariański ramen

    Zapraszam serdecznie na pyszny ramen w wersji wegetariańskiej. Smacznego:) Składniki: Dashi: 750 ml zimnej wody 4 suszone shitake duży kawałek kombu Wywar: 300 ml mleka sojowego dashi 2 szalotki 2 ząbki czosnku 4 cm korzenia imbiru garść dymki 3 łyżki przetartych ziaren prażonego sezamu 50 ml sosu sojowego 50 ml mirinu 50 ml sake 2 łyżki miso 1 łyżeczka gochujang 1 łyżeczka oleju sezamowego zblanszowane liście szpinaku 1 opakowanie tofu marynowane jajka makaron ramen shichimi togarashi do smaki
  8. Spaghetti aglio e olio

    Zapraszam na klasyk kuchni włoskiej-pyszne, proste w przygotowaniu spaghetti aglio e olio. Smacznego:) Składniki: 350 gram makaronu spaghetti 5 dużych ząbków czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 80 ml oliwy z oliwek 1 filecik anchovis starty ser parmigiano reggiano i pecorino roano
  9. Focaccia

    Zapraszam na bardzo prosty przepis na domową focaccię. Smacznego:) Składniki: 600 gram mąki 25 gram świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 50 ml ciepłej wody 100 ml maślanki 100 ml oliwy z oliwek 1 mała główka czosnku suszone oregano sól gruboziarnista starty ser grana padano
  10. Pho Bo-wietnamska zupa z wołowiną

    Zapraszam na przepis na domowe, aromatyczne pho bo:) Smacznego:) Składniki: Bulion: 3 l wody 1,5 kg kości wołowych 500 gram wołowiny-część goleniowa 2 łyżki soli 2 łyżki sosu rybnego 1 duży kryształ cukru-rock sugar 2 cebule 7 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziaren kolendry 3 gwiazdki anyżu 1 kawałek kory cynamonu Dodatki: sos hoisin sos sriracha świeża kolendra dymka kiełki fasoli mung biała cebulka czerwona cebulka papryka chilli limonka
  11. Wietnamska zupa Pho Ga

    Zapraszam na film z przepisem na przepyszną wietnamską zupę Pho Ga. Smacznego:) Składniki: 1,5 kg świeżego kurczaka w całości 3 litry zimnej wody 1 cebula 7 cm korzenia imbiru 1 łyżka soli 1 duży kryształ cukru-rock sugar-lub 1 łyżka stołowa białego cukru 1 kora cynamonu chińskiego 3 gwiazdki anyżu 1 łyżka ziaren kolendry 2 łyzki sosu rybnego 1 opakowanie 200 gram makaronu ryżowego wstążki 1 pęczek świeżej kolendry 1 pęczek dymki 1 limonka 1 papryka chilli 1 opakowanie kiełków fasoli mung sos sriracha sos sambal oelek
  12. Zapraszam na bardzo łatwy przepis na cudowne koreańskie naleśniki hotteok-bardzo popularny street food w Korei.Smacznego:) Składniki: ciasto: 500 gram mąki 300 ml ciepłego mleka 1/4 opakowania świeżych drożdży lub łyżka drożdży suchych 1 łyżka cukru Nadzienie: 50 gram posiekanych orzechów laskowych 100 gram cukru trzcinowego lub wilgotnego brązowego 1 łyżeczka cynamonu
  13. Zapraszam na przepis na przepyszną pastę z pieczonego bakłażana-baba ghanoush. Smacznego:) Składniki: 3 bakłażany 1 główka pieczonego czosnku 1 łyżka oliwy 1 duża szczypta soli do smaku 1/3 cytryny-wyciskamy sok natka pietruszki 2 duże łyżki pasty tahini
  14. Smażone tofu w słodko-pikantnym sosie Składniki: 300 gram tofu naturalnego łyżka ostrej papryki-w przepisie użyto gochugaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka syropu kukurydzianego-opcjonalnie 3 ząbki czosnku 1 cebula pęczek posiekanej dymki 1 łyżka oleju sezamowego 3/4 szklanki wody ziarna prażonego sezamu olej do smażenia
  15. Gulasz

    Myślę, że powinien ten przepis zasmakować:)
×