IGA Opublikowano 1 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2010 składniki : 50 dag mąki 5 dag drożdży łyżeczka smalcu 2 łyżki masła łyżka kwaśnej śmietany 2łyżki cukru 2 jaja szklanka wody odrobina soli trochę maku Zrobić rozczyn z pokruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i połowy szklanki cieołej wody. Odstawić do wyrośnięcia. Do mąki wbić jaja, dodać śmietanę, cukier, sól oraz wyrośnięte drożdże. Dobrze wyrobić, jeśli jest zbyt gęste dodać ciepłej wody, smalec i masło podgrzać i wlać do ciasta, i jeszcze wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść je ponownie i uformować trzy wałki grubości ok.2 cm., zapleść warkocz, końcówki zawinąć pod spód. Uformowaną chałkę położyć na natłuszczonej blaszce, pozostawić do wyrośnięcia, następnie posmarować rozmąconym jajkiem i posypać makiem. Upiec na złoty kolor. Przepis pochodzi z Poradnika Domowego. Piekłam tę chałkę wiele razy i gorąco polecam. Pięknie wyrasta i długo zachowuje świeżość. Gdy pierwszy raz upiekłam wyrosła olbrzymia chała ułożona po przekątnej na oryginalnej blaszce z pieca. później piekłam zazwyczaj z tej samej porcji dwie mniejsze chałki, czasem dodaję więcej cukru- przy ilości podanej w przepisie słodycz jest raczej niewyczuwalna. Bułeczki też wychodzą z tego wyśmienite. Zachęcam do pieczenia. Smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fela1 Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Piękę dzisiaj,pierwszy raz tę chałkę.:( Przepis ten sam mam z bardzo starej gazetki,możliwe że z poradnika.Ciekawe czy wyjdzie. Pozdrawwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Oto wypiek z tego przepisu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGA Opublikowano 31 Stycznia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Pospieszyłam się z wysłaniem, a chciałam dodać jeszcze jedną fotkę tej samej chałki. Upiekłam na Wigilię tę chałkę i jeszcze jedną z przepisu Izabeli https://chleb-i-inne-przepisy.blogspot.com/2008/12/86-chalka-na-jogurcie.html .Obie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julianA Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 A mi nie wyszła..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miodek90 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Dnia 31.10.2015 at 18:24, julianA napisał: A mi nie wyszła..... pewnie coś źle zrobiłaś, może było za chłodno albo przeciąg i ciasto nie urosło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiem_co Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Chałka jest raczej słodka, ale co tam jak ktoś lubi słodkości to polecam wszamać chałkę z serkiem na słodko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.