vogelka Opublikowano 16 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2005 składniki: gulasz: 50 dag wołowiny bez kości 2 dag mąki 8 pieczarek 2 dag ketchupu liść laurowy ziele angielskie sól pieprz placek: 50 dag ziemniaków 1 jajko pół cebuli 2 łyżki mąki olej do smażenia jak zrobić gulasz: mięso, pieczarki i cebulę pokroić w kostkę mięso posypać przyprawami i mąką mięso, i cebulę zrumienić na rozgrzanym tłuszczu dodać trochę wody i pieczarki i dusić na małym ogniu pod koniec duszenia dodać ketchup, przyprawy i resztę mąki wymieszaną z wodą jak zrobić placki: zetrzeć na tarce obrane ziemniaki Odcisnąć płyn Cebulę obrać i pokroić na bardzo drobną kostkę Jajko ubić i dodać do startych ziemniaków W tak przygotowanej masie rozprowadzić równomiernie mąkę oraz pokrojoną cebulę Masę smażyć na duże placki po około 3 minuty z każdej strony Na każdy z placków nałożyć gulasz i złożyć placek na pół Cytuj
uretan Opublikowano 17 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 Ciekawe, ale Węgrzy nie znają chyba tego placka. Niemniej, żeby smakowało po węgiersku to do smażenia mięsa trzeba dodać łyżeczkę kminku, a do duszenia pół torebki słodkiej mielonej papryki. Smacznego Cytuj
vogelka Opublikowano 17 Czerwca 2005 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Czerwca 2005 nie mam pojęcia skąd wzięła się ta nazwa, ale w wileu resteuracjach się z nią spotkałam, w Szczawnicy spotkałam się z nazwą placek po zbójnicku. pewnie z Węgrami ma niewiele wspólnego, ale jest bardzo smaczny:) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi