Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki (wychodzi dość dużo):

5 jaj,

1 szkl. cukru,

pół cukru waniliowego.

Powyższe składniki ubić na sztywno.

Dalej:

5 śnieżek,

1 litr zimnego mleka.

Też ubić na sztywno i połączyć z masą z jajek.

Dodatkowo:

Szklanka (lub więcej świeżych owoców, np. truskawek,

Trochę kakao i spażone bakalie (wg uznania)

Masę podzielić na 3 części:

- jedną zostawić tak, jak jest,

- do jednej dodać zmiksowane owoce (tu będzie trzeba więcej cukru, chyba że lubicie kwaskowe),

- do trzeciej kakao i bakalie.

Można lody lać w kubeczli albo pudełka jeden smak na drugi jak w kasatach albo lać 1 smak, zamrozić, drugi smak itd (w międzyczasie resztę trzymać w lodówce). Ja ostatnio wpadłam na pomysł, żeby lekko je przemrozić, a potem na blaszce wyłożyć suche wafle, grubo posmarować masą, potem znowu przełożyć waflem i takie a la sandwiche wychodzą Dołączona grafika

Pamiętam że przepis zrobił furorę na mojej komuni wieki temu Dołączona grafika

Życzę smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dołączona grafika Mam pytanie,ubijamy całe jajka czy tylko białka.Przepis ciekawy tylko za bardzo nie wiem jak się za niego zabrać.Ugrzęzłam w jajkachDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie zjadłabym jajek na surowo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołączona grafika Mam pytanie,ubijamy całe jajka czy tylko białka.Przepis ciekawy tylko za bardzo nie wiem jak się za niego zabrać.Ugrzęzłam w jajkachDołączona grafika

Całe jajka, tylko bez skorupek oczywiście ;) Można oddzielnie żółtka i białka i potem połączyć ale to zbędna robota :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie zjadłabym jajek na surowo

Współczuję, to chyba sernik na zimno też odpada? Ja tak samych to nie, ale ubite na piankę z cukrem to pycha ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu jakoś tak mam,że boję się salmonelli.Sernik na zimno nie wiem jaki masz na myśli ale można zrobić bez dodatku surowych jaj ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiu jakoś tak mam,że boję się salmonelli.Sernik na zimno nie wiem jaki masz na myśli ale można zrobić bez dodatku surowych jaj Dołączona grafika

O, takiego bez surowych jaj to jeszcze nie robiłam ;) Ja jajcara jestem to jajka wszędzie daję gdzie się da Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.