Gość aniawu73 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam, ostatnio podczas podróży na półwysep helski wstąpiłamdo restauracji o dosyć intrygująco brzmiącej nazwie Nordowi Mol, zaczerpnęłamstamtąd ciekawy przepis na Kaszubską sałatkę śledziową. Nie wiem czy dobrze udało mi się odtworzyćprzepis potrawy, którą jadłam. Przygotowałam ją w domu i była równie smaczna,co w restauracji. Smacznego :grin: 1. Sałatka śledziowa Składniki: - śledzie świeże a?la matias - jajko kurze - cebula - jabłko - ogórki kiszone - przyprawy - śmietana Porcję śledzia świeżego a?la matias nisko solonegomoczymy w przegotowanej wodzie. Następnie osuszamy i kroimy w paski. Dodatkitakie jak jabłko, cebulę myjemy i obieramy potem kroimy w kostkę. Śledzie wrazze wszystkimi dodatkami mieszamy w misce, doprawiamy pieprzem, następniedodajemy śmietanę kwaśną 18% i mieszamy wszystkie składniki. Gdyby ktoś chciał skosztować potrawy w restauracji: nazywa się Nordowi Mol (chyba taka jest oryginalna pisownia:), znajdziemy ją jadąc na półwysep helski w miejscowości Celbowo (między Redą a Puckiem) Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2010 Witam, sałatka bardzo smaczna, polecam na zbliżające się Święta :) Za przepis dziękuję i pozdrawiam :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi