magdalena7 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zapiekanka wyśmienita, wszyscy się zachwycają jej smakiem, więc postanowiłam wstawić na forum Składniki: - średnia podwójna pierś z kurczaka - pieczarki ok. 250g - mała kostka sera np. gouda - dużo natki pietruszki, można dodatkowo dać koperek - zioła prowansalskie, bazylia, oregano - sól, pieprz - makaron rurki ok. 1/3 opakowania - śmietanka 18% duża Pierś drobno pokroić, przyprawic solą, pieprzem i ziołami. Podsmażyć na oleju. Na patelnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki (również doprawione solą i pieprzem) i chwilę smażyć. Następnie na patelnię dodajemy całą śmietanę i dopraiamy ziołami, solą i pieprzem, dodajemy połowę kostki startego sera i mieszamy do rozpuszczenia i powstania gęstego sosu. Na koniec dodajemy do powstałego sosu posiekaną natkę pietruszki, w bardzo dużej ilości. Powstały sos wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać ok. 15 min., dodająć 5 min. przed końcem resztę startego sera na wierzch. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kondzia Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2010 Bardzo fajny przepis. Ja bym jeszcze podsmażyła na patelni pokrojony w kosteczkę boczek wędzony i posypała nim zapiekankę :mrgreen: mniammm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.