magdalena7 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zapiekanka wyśmienita, wszyscy się zachwycają jej smakiem, więc postanowiłam wstawić na forum Składniki: - średnia podwójna pierś z kurczaka - pieczarki ok. 250g - mała kostka sera np. gouda - dużo natki pietruszki, można dodatkowo dać koperek - zioła prowansalskie, bazylia, oregano - sól, pieprz - makaron rurki ok. 1/3 opakowania - śmietanka 18% duża Pierś drobno pokroić, przyprawic solą, pieprzem i ziołami. Podsmażyć na oleju. Na patelnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki (również doprawione solą i pieprzem) i chwilę smażyć. Następnie na patelnię dodajemy całą śmietanę i dopraiamy ziołami, solą i pieprzem, dodajemy połowę kostki startego sera i mieszamy do rozpuszczenia i powstania gęstego sosu. Na koniec dodajemy do powstałego sosu posiekaną natkę pietruszki, w bardzo dużej ilości. Powstały sos wymieszać dokładnie z ugotowanym makaronem i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać ok. 15 min., dodająć 5 min. przed końcem resztę startego sera na wierzch. Smacznego! Cytuj
Gość kondzia Opublikowano 28 Czerwca 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2010 Bardzo fajny przepis. Ja bym jeszcze podsmażyła na patelni pokrojony w kosteczkę boczek wędzony i posypała nim zapiekankę :mrgreen: mniammm Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.